Magyar bajnok az udvarhelyi futsalos

Gál István immár négyszeres bajnoknak mondhatja magát, nem hiába számít legendának a hajdúsági kisvárosban.
Fotó: MATEY ISTVÁN/haon.hu

Miután tavaly tavasszal a győri módra összevásárolt bajnokcsapat még Final Fourt játszott a Bajnokok Ligájában, majd hibátlanul védte meg magyar bajnoki címét a Rába ETO, pár hét alatt eltűnt a süllyesztőben. Magyar játékosai szétszéledtek a dobogós csapatokhoz, így az utóbbi évtizedben ritkaszámba menően kiegyensúlyozott bajnokságnak néztünk elébe és nem is csalódtunk.

A legnagyobb bajnoki aspiráns, a Berettyóújfalu veretlenül masírozott be a döntőbe (az alapszakaszban kétszer ikszeltek, a középdöntőben pedig százszázalékos teljesítménnyel rukkoltak elő), ellenfelükre későre derült fény.

Sokáig az egykor Udvarhelyen is játszó Madarász János csapata, a Veszprém tűnt befutónak, de a szezon végén a tavaszra megerősített Haladás megelőzte őket. Épp a május végi Veszprém – Haladás (0-5) mérkőzésen debütált a vendégeknél a mindössze 16 éves Vatamaniuc-Bartha Dávid.

A Haladásban is volt udvarhelyi. Vatamaniuc balról a harmadik a guggoló sorban.

Nem véletlen, ha ismerősen cseng az udvarhelyi sportbarátoknak a név, ugyanis pár évtizede a Vatamaniuc fivérek a nagypályás csapatokban rúgták a labdát. Dávid Udvarhelyen született, de évek óta Szombathelyen él, az ottani ifi csapatok ranglétráján lépeget felfele. Ebben a szezonban összesen 36 mérkőzésen lépett pályára, ősszel még a Király SZE utánpótláscsapataiban nagypályázott, összesen hat gólt szerzett, viszont tél óta nem jött ki a teremből, a Haladás U17 és U20 csapataiban 16 meccsen 22 gól fűződik a nevéhez, s bemutatkozhatott a felnőttek közt is a már említett rangadón.

A bajnoki finálé

izgalmasabbra sikeredett, mint azt a semleges érdeklődők megálmodták. Sorra hozták a hazai meccseiket a csapatok, de egyre izgalmasabb és fordulatosabb meccseken. Például a harmadik meccsen a hazai berettyóiak négy perccel a vége előtt 3-1-re vezettek, mégis ők kellett egyenlítsenek hét (!) másodperccel a vége előtt, hogy aztán a hosszabbítást már simán behúzzák.  A negyedik összecsapáson hiába szerezte meg a vezetést Dróth Zoli már a harmadik percben, Gál István székelyudvarhelyi futsalos egyenlített. Majd fordított is a Berettyó, hogy ezúttal 12 másodperccel a vége előtt mentsenek döntetlenre a hazaiak (végül büntetőkkel nyertek is).

Így jutottunk el a tegnap esti, ötödik mérkőzéshez, amire nagyon tartalékosan érkezett a Haladás, ugyanis a negyedik meccsen két légiósa is megmutatta, hogy hiányzott az illemtan órán, míg Dróth színészkedésért kapta meg az ötödik sárgáját, ami szintén eltiltást vont maga után. Felcsillant a remény, hogy udvarhelyi párharc is kialakulhat, de ezúttal más utánpótláskorú játékosokkal helyettesítették a hiányzókat.

De ha már ott volt, Gál István a félidő vége felé megszerezte a vezetést másodszor is, ezután nem adták ki kezükből a győzelmet. 5-1 lett a vége, a Berettyóújfalu 2008, 2009 és 2014 után negyedszer hódította el a magyar bajnoki címet. Trencsényi csapatkapitánnyal egyetemben Gál mind a négy bajnoki sikerből (közben 3 kupa- és 2 szuperkupa győzelem) kivette a részét, nem hiába számítanak legendának a hajdúsági kisvárosban.