Madárinfluenza Udvarhelyszéken

A kép illusztráció.

Egy keresztúri gazdaságban felbukkant a madárinfluenza, adta hírül hivatalos Facebook-oldalán a székelykeresztúri polgármester.

Koncz Hunor-János tájékoztatása szerint az érintett gazdaságban elrendelték az életben maradt baromfik azonnali elpusztítását és elégetését, hogy megelőzzék a betegség továbbterjedését a térségben.

A madárinfluenza vírus által okozott állatbetegség. A kórokozó a vadon élő madárfajokat és a házi baromfi fajokat egyaránt képes megbetegíteni. A megbetegedett madarak bágyadtak, elesettek, alig mozognak, nem repülnek, esetenként hasmenés alakul ki bennük, sokszor a légzőszervi panaszok megjelenése előtt elhullanak. Főleg kacsáknál megfigyeltek az idegrendszer betegségére utaló tüneteket is. (semmelweis.hu)

A város három kilométeres körzetének (Betfalva, Rugonfalva, Alsóboldogfalva, Csekefalva) védelmi zónába, illetve 10 kilométeres körzetének (Nagy- és Kisgalambfalva, Nagymedesér, Székelyszentmiklós, Nagy- és Kiskede, Nagykadács, Kissolymos, Újszékely, Székelyszenterzsébet, Solymosiláz, Magyarandrásfalva, Gagy) megfigyelési zónába való besorolását rendelték el a hatóságok.

Mit jelent ez, mi a teendő?

Bejegyzésében a keresztúri polgármester közölte azokat az óvintézkedéseket, amelyeket Hargita Megye Prefektusi Hivatala az 1/09.05.2021 határozatában rendelt el:

Az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) május 10-ei közleménye szerint a védelmi zónában fertőtleníteni kell a gazdaságokat kezelő személyeket, a szállító eszközöket, járműveket, korlátozni kell a személyek bejárását a gazdaságokba, a kacsákat és ludakat el kell választani más szárnyasoktól, amennyire lehetséges.

Az óvintézkedések legalább 30 napig érvényesek.

Azonosították a forrását

A járványügyi ankét előzetes adataiból kiderült, hogy egy nyárádtői (Maros megye) farmról vásárolták az állatokat, ahol május 7-én igazolták a betegséget, amit a vírus H5N8 típusa okozott.

A betegség terjedésének megelőzése érdekében még aznap országos szinten felfüggesztették 30 napra az élő szárnyasokkal való kereskedelmet, ez alól kivételt csak az engedélyezett farmok képeznek, ahol az állatok egészségi állapotát igazolták. Az ANSVSA azzal indokolta döntését, hogy Európában egyre több gócpont alakul ki, „nagyon nagy” kár éri a gazdaságokat, a legtöbbet Lengyelországban jegyezték, írja egy másik, május 8-ai közleményben.