Macops: Jól néz ki a követelés, csak fordított a helyzet 

A szerző felvételei

Rágalomnak minősíti a kivitelező Macops Kft. a polgármesteri hivatal vádját, hogy nem tartották be a szejkei szennyvízrendszer megépítésekor a tervet. Titokzatos körülmények között eltűnt, majd megkerült egy dokumentumrészlet, mely pontosan a terv átalakításáról rendelkezik. A szerződés aláírásakor még megvolt, a beruházás átvételének időpontjára eltűnt, aztán Szabó Sámuel egykori beruházási igazgató egyszer csak megtalálta és bemutatta a sajtónak. 

De hogy jutottunk idáig?

Térjünk vissza az időben. A héten már beszámoltunk a szejkei munkálatok körül zajló perpatvar aktuális részleteiről, miszerint a városháza felbontotta a Macops Kft.-vel kötött beruházási szerződést és új közbeszerzést indít a hátramaradt munkálatokra. Ennek oka, hogy a Macops visszautasította a projekt befejezését az aktuális szerződés szerint és csak újjal lenne hajlandó dolgozni. 

A városháza kijelentette azt is, hogy a Macops nem mentesül a garanciális munkálatok költsége alól. Az erről kiadott augusztus 16-ai közleményéhez csatolt átiratok szerint a szerződés felbontásáért a kivitelezőt okolják, ezért kártérítést követelnek tőle: azt a 281 ezer lejes összeget, amit szerintük Puskás Katalin fejlesztési igazgató idejében jogtalanul hagytak jóvá, valamint további 281,8 ezer lejt, amely a hátralévő munkálatok becsült értékét jelenti, illetve 2,7 millió lej késedelmi kamatot a szerződés – 2019 januárja óta – maradéktalan végre nem hajtása okán.

Az ügy kapcsán már előző cikkünkben megszólalt Bálint Antal a Macops Kft. tulajdonosa, reagált a hivatal közleményére, illetve augusztus 24-ére sajtótájékoztatót is összehívott, ahol további információkkal bővült ez az amúgy is cirkalmas ügy. 

Az előző anyag tartalmából

Bálint Antal megerősítette, hogy csak új felkérésre hajlandó további munkálatokat eszközölni a szejkei beruházásnál, viszont szerződésbontásnak nem látják értelmét, mert eleve lezártnak tekintik azt, miután a 36 hónapos garanciaidőszak lejárt tavaly. A Macops tulajdonosa kihangsúlyozta, hogy ők többször is emlékeztették a városházát, hogy közeleg a határidő vége, de a polgármesteri hivatal egyszer sem nyújtott be garanciális igényt. Azóta pedig rengeteg kár létrejött, például tűntek el és törtek össze aknatetők. 

A Macops tulajdonosa valótlanságnak nevezte azt az állítást, hogy ne tartották volna magukat a műszaki tervekhez, amire hivatkozva megtagadta a rendszer átvételét a városháza kinevezett bizottsága.  Ezt nem is tartja lehetségesnek, ugyanis már a munkálatok során a városháza, az általa megbízott építkezésvezető, a tervező vagy a szakfelügyelőség munkatársai leállították volna azokat, ha eltérnek a tervtől.

A hivatal szakvéleményt is rendelt, ami Bálint Antal szerint műszaki és pénzügyi szempontból is túlzó, a rendszer működik, nincsen szükség akna- meg vezetékcserékre, csak további pénzkidobás lenne. A Macops tulajdonosa szerint a 281 ezer lejes becslésből legfennebb egy 6-7 ezer lejes költség indokolt, amit fel is vállaltak volna, de a polgármesteri hivatal nem engedett.

A Macops szeretné, ha végre véget érne a cirkusz, ezért hajlandóak lettek volna kiegyezni. Az ajánlat az volt, hogy kérik az eddig még ki nem fizetett utolsó számla összegét, ami 408 ezer lej, elengedik a 0,1 százalékos kamatot és csak átlag banki kamatot számolnak. 

Csak a viszonyítás kedvéért, a 0,1 százalékkal számított kamat 1.600 lej/nap, amit a munkálatok befejeztétől számítanak, ami 4 és fél éve volt. A polgármesteri hivatal viszont nem kíván egyezkedni, kivárják a törvényszéki döntést, amit felfüggesztettek a DNA nyomozása miatt. Ez utóbbi tárgyát nem ismeri Bálint Antal, de úgy sejti, hogy az átvétel megtagadása – mint hivatali visszaélés – lehet az, mert a közbeszerzéssel kapcsolatban már vádemelés nélkül lezárták a nyomozást a Macops-szal és Puskás Katalin volt hivatali fejlesztési igazgatóval szemben.

Amire most derült fény

A sajtótájékoztatón tovább bonyolódtak a szálak. Bálint Antal és Bálint Barna cégtulajdonosok elmesélték a történteket a saját szempontjukból.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!