Ma melyik ablakban gyúlnak ki a fények?

Advent időszaka különösen tele van izgalommal, várakozással, a gyerekek nagy lelkesedéssel bontogatják a kalendárium ablakait, szüleikkel számolgatják, hányat kell még aludni, míg megjön az angyal.

December eddigi legcsípősebb estéjén látogattunk el Nagygalambfalvára, azt hallottuk, idéntől ők is élő kalendáriumba kezdtek: december 1-je és 24-e között minden nap más háznál díszíti fel egy-egy család az ablakát úgy, hogy az aznapi dátum is szerepeljen rajta. A meglepetés sem marad el, minden számozott ablak alatt találni valami finomat, olyan, mintha az adventi kalendárium ablakait nyitogatnánk ki.

Már tavaly is voltak települések, ahol élő adventi kalendáriumozásba kezdtek, idén az ünnepváró játékhoz Bögöz, Malomfalva, Oroszhegy, Kápolnásfalu és Nagygalambfalva is csatlakozott.

Nagygalambfalván Kiss Imola helyi lakos kezdeményezte, ő maga a szomszéd faluban látta meg először, utánanézett, és akkor jött rá, hogy a Csíki-medencében is nagy divat az ablak-advent. A felhívását először nem értették a családok, de az első kivilágított ablak után sokan jelentkeztek, – közel negyven család – hogy bekapcsolódnának az „ablak-adventbe”. 

Keresd azt az ablakot, amelyik…

Minden nap sötétedéskor egy-egy sejtető mondatot tesz közzé Imola az Ablak-kalendárium Nagygalambfalva csoportban, amelyből kitalálhatják a falu lakói, hol kell keressék az aznapi dátumot.

Így talált el a 13-ai dátumos ablakhoz Csomor Máté Tünde és lánya, hiszen olyan helyen kellett keressék a kivilágított ablakot, „ahol sok gyerek találkozik naponta”, a megfejtés az iskola utcája volt. Mint mesélték, ők gyalog járják körbe és keresik meg minden este az aznapi dátumot. 

Nekünk szerencsénk volt, nem kellett keresgélnünk, Tünde szívesen elvezetett minket a 13-ai ablakhoz, amiből kettő is volt az utcában. Aznap a Szántó-Sztojka család és a Szakács család várta kidíszített ablakkal, meleg teával és édességekkel az ablak-adventezőket. Több család is megfordult arrafelé, Imola elmondása szerint egy alkalommal százan is összegyűltek az ablak alatt.

Bár este 8 körül már viszonylag későre járt – hiszen általában sötétedéskor, délután 5-től kezdenek –, még mindig jöttek családok, hogy fényképet készítsenek az aznapi dátumos ablakról. A Facebook-csoportba feltöltött fényképekkel ugyanis egy sorsoláson vesznek részt, a végén értékes ajándékot nyerhetnek  – tudtuk meg Imolától.

A kapura akasztva egy kis kosárka és Mikulás-csizma várt, bennük meglepetéssel: banán, narancs, csokik és cukorkák lapultak bennük, amelyekből bárki vehet. Mi is kíváncsian nyújtottuk be a kezünket, s mint a gyerekek, úgy örültünk a kókuszos szeletnek. A második ház ablakpárkányán pedig szaloncukrok sorakoztak, ebből is – jó gyerek módjára – elvettünk néhányat.

Az ünnepi díszítésű, dátumozott ablakokat szanaszét lehet megtalálni a faluban, van, amelyik a központban van, de a Temető utcában, vagy a tömbházak ablakában is találni.

Kiss Imola úgy látja, az ablak-adventhez csatlakozott falulakók gyermeki kíváncsisággal figyelték a kincskeresőket és lelkesen fogadták őket. Úgy látszik, a felnőtt szívekben is ott bújkál a gyermekkor adventjeinek emléke, amit visszaidézünk a közös sétákkal!” – fogalmazott a kezdeményező.