Ma egy motoros és egy kutya, holnap talán egy kisgyerek biciklivel

Fotó: Udvarhelyszéki Közlekedési Infó/Szécsi Zsolt

A baleset június 12-én, szerdán este 19 óra 10 perc környékén történt, amikor egy 23 éves udvarhelyi a Szabók utcában haladt motorkerékpárjával. Egy pórázon lévő kutyával akarta elkerülni az ütközést, felborult motorjával az úttesten, könnyebb sérüléseket szerzett. A baleset pillanatában a sofőr nem volt alkohol befolyása alatt  – tudtuk meg a Hargita megyei rendőrség honlapjáról.

Egy olvasónk, aki a kutya vonyítására lett figyelmes, és kisietett a helyszínre segíteni, elmondta, a probléma forrása az autók járdán való parkolása, ami miatt a Szabók utcai kanyarban a járókelők nem tudják használni a járdát. Tőle tudtuk meg azt is, a kutya egyik lába megrepedt, de nincsen életveszélyben.

Szécsi Attilát, a motorkerékpár vezetőjét sikerült elérnünk,

nyilatkozott is portálunknak. Ő is egyetértett abban, hogy a probléma forrása a járdán parkoló autók, de azt sem tartja szerencsésnek ebben az esetben, hogy az úttest közepére kifutó kutyán körülbelül három méteres póráz volt.

„A nő a járdán állt, vagy az út szélén, a kocsik között, én nem is láttam, de a kutya tőle három méterre volt az út közepén. Ha gyerek van ott biciklivel, akkor jobb oldalon meg tudtam volna kerülni, de ebben az esetben ez nem volt opció, mert akkor a pórázba beleakadok, és viszem a kutyát és a gazdáját is. Balra tudtam kanyarodni, de arra a kanyar dobott is ki és a kutya is arra szökött, amerre én. Amikor megkucorodott, már a kerekem alatt volt. Féknyom sem volt, nem volt időm fékezni, mert három méterre volt előttem, amikor megláttam.

Harminccal mehettem. Előttem ment egy fekete Duster, amelyik megállt és jelzett, nem tudtam kikerülni, mert szembe jött egy autó. Megvártam, míg mindenki elmegy és akkor indultam újra, kettesből váltottam volna fel hármasba, amikor a kutya ott volt. Nagyon pocsék és kényes helyzet ez mindenkinek” – emlékszik vissza a motorkerékpáros.

Az anyagi kárt egyelőre nem sikerült felmérnie, „nagy baj nincs, a kipufogó horpadt be, a kaszni csak egy helyen sérült, pénz az is, de lehet használni”, vallja. A motoros a bokáján és térdén zúzódások keletkeztek, törést nem szenvedett, hozzá is tette beszélgetésünkkor, az ő felelőssége az, hogy nem viselt védőruhát, talán az tompította volna valamelyest az esést. Egyelőre fertőzésveszélyes a sebe, ezért még nem találkozott a kutya gazdájával. Feljelentés egyelőre nem született, de

reméli, kompromisszumos megoldásra jutnak majd.

A motoros örömmel tudatta, a helyszínen mindenki nagyon segítőkész volt, és végül az ő bátyja, Szécsi Zsolt volt, aki állatorvost kerített a sérüléseket szenvedett kutyának.

Szécsi Zsolt az Udvarhelyszéki Közlekedési Infóba a következőt írta: „a mai motoros baleset fotóját küldöm mindazoknak, akik a járdán parkolva ellehetetlenítik a gyalogosok közlekedését a Szabók utcában, ezzel életveszélybe sodorva másokat. Ma egy motoros és egy kutya, holnap talán egy kisgyerek biciklivel, vagy egy anyuka a babakocsival lesz a kanyar után az úton. És ki tudja, kivel találkozik. A tragédia évek óta borítékolva van. Legalább más kárából tanuljon már végre valaki”.