Még egy román politikus kifakadt Orbán Viktor beszéde miatt

Ludovic Orban volt román kormányfő és Gulyás Gergely, a magyar miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter, Tusványoson
fotó: stiriletransilvaniei.ro |tusványos official

Ludovic Orban volt miniszterelnök, volt PNL-elnök indokoltnak tartja Magyarország szavazati jogának felfüggesztését az Európai Unió intézményeiben a magyar kormányfő tusványosi „Európa-ellenes” kijelentései miatt.

Az általa létrehozott Jobboldal Ereje elnöke a párt országos tanácsának hétfői ülése utáni sajtótájékoztatóján elmondta: más embernek ismerte meg Orbán Viktort a kilencvenes évek elején. „Akkor egy liberális, euro-atlantista politikus volt, mára már Oroszország ötödik hadoszlopa az Európai Unióban, olyan eszmék hirdetője, amelyeket letűntnek hittem a második világháború után. Az uniós szerződés és az EU alapját képező értékek és elvek durva megsértését jelenti fajokról, rasszizmusról beszélni egy multikulturális Európában, ahol tiszteletben tartják a kisebbségek, vallási kisebbségek, nemzeti kisebbségek jogait, a gyakorlatban” – fejtette ki Ludovic Orban.

A politikus leszögezte: „tökéletesen indokolt” lenne megindítani az eljárást Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére az uniós testületekben, mivel Orbán Viktor szerinte Európa- és EU-ellenes üzeneteket közvetít.

Orban megjegyezte, hogy ő volt az egyetlen román pártelnök, aki elfogadta a meghívást az idei Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) szervezőitől. Hozzátette: azért járt el így, mert fontosnak tartja, hogy a román pártvezetők kifejtsék az álláspontjukat az ilyen rendezvényeken. „Hogyan ismerhetik meg az álláspontunkat a résztvevők, ha az RMDSZ-en kívül a kormánykoalícióból senki nem volt jelen?” – fogalmazott a Jobboldal Ereje elnöke.

Ludovic Orban tusványosi megszólalása annyiban egybehangzott Orbán Viktor későbbi beszédével, hogy mindketten azt jósolták: nehéz idők jönnek Európára, mert túlságosan kiszolgáltatott Oroszországnak és Kínának, ami a nyersanyagellátást illeti.

Taps a rasszizmusnak?

Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt több román politikus is felháborodását fejezte ki, köztük Bogdan Aurescu külügyminiszter.

Az erdélyi magyar értelmiségiek egy csoportja múlt héten petíciót indított, melyben elhatárolódtak a faji kijelentések miatt Orbán beszédétől, és ugyanerre kérték az RMDSZ vezetőit is. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ezzel szemben megvédte a magyar miniszterelnököt, mondván, hogy kiragadták a kontextusból Orbán mondatait, rasszizmusra, fasizmusra utaló vádakat a „szokásos ellenzéki vádaskodásnak” tekinti.

Miután Klaus Iohannis államfő is kérdőre vonta, hogy miért tapsoltak az RMDSZ politikusai meg egy ilyen beszédet, Kelemen kifejtette, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziójával nem értenek egyet, ez az álláspontjuk szilárd. A véleménnynyilvánítás szabadsága azonban Orbán Viktorra is vonatkozik, ami pedig az RMDSZ-tapsot illeti, „Valószínűleg mindenki más okokból tapsol, mindenkitől meg kellene kérdezni, hogy miért. Tehát számos ok van. És én is, ha elmegyek egy előadásra, megtapsolom akkor is, ha teljesen tetszik, akkor is, ha csak részben. Tényleg nem látom értelmét annak, hogy megmagyarázzuk, ki miért tapsol meg egy beszédet. Szinte természetes, ha az ember elmegy egy ilyen rendezvényre, akkor tapsol, ha egyetértett, ha nem” – idézi a Maszol az RMDSZ elnökének válaszát.

Kelemen mondatai az után érkeztek, hogy maga Orbán Viktor is elismerte az osztrák kancellárnál tett látogatásán, „lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam”, vagyis nem a biológiai, hanem kulturális alapon beszélt a fajokról. Orbán egyik miniszterelnöki megbízottja, Hegedüs Zsuzsa előbb lemondott, majd az osztrákoknál tett vallomás és magyarázat után okafogyottnak tekintette azt. A román politikum főként amiatt orrolt meg, hogy a beszéd Románia területén történt, és ennek kapcsán Románia is bekerült a botrányba, holott ők számos területen épp ellentétes nézeteket vallanak.

Orbán Viktor beszédének fajokkal kapcsolatos részletei

Van itt egy ideológiai csel, amiről egy ilyen multietnikus környezetben érdemes beszélni és figyelni is rá. Az internacionalista baloldalnak van egy csele, egy ideológiai cselvetése: az az állítás, az az állításuk, hogy Európában eleve kevert fajú népek élnek. Ez egy történelmi és szemantikai szemfényvesztés, mert összekever különböző dolgokat. Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni, ezért harcoltunk Nándorfehérvárnál, ezért állítottuk meg a törököt Bécsnél, és ha jól gondolom, akkor ezért állították meg a franciák még a régi időkben Poitiers-nél az arabokat. Ma a helyzet az, hogy a folyamatosan Európa felé mozgó iszlám civilizáció belátta, hogy a Magyarországon keresztül vezető útvonal éppen a nándorfehérvári hagyományok miatt nem alkalmas arra, hogy azon keresztül küldje föl az embereit Európába. Ezért Poitiers-t játszották újra, nem kelet felől, hanem délről jönnek be. Onnan foglalják el, árasztják el a Nyugatot, és ez talán még nem nekünk, de a gyerekeinknek egy nagyon fontos feladatot hagy majd örökül. Nemcsak délről, hanem majd nyugatról is védekeznünk kell, illetve eljön majd az idő, amikor onnan a hozzánk érkező keresztényeket valahogyan be kell fogadnunk, és be kell illesztenünk az életünkbe.” (a teljes beszéd elérhető a www.miniszterelnok.hu oldalon)

uh.ro hírösszefoglaló: Agerpres, Transtelex, Maszol, Euronews, Stiriletransilvaniei.ro