Lőrincz Edit: nem igaz, hogy a mai diákok passzívak

Fotók: Gál Előd

Sok mindent lehet mondani a mai diákokra, de hogy passzívak lennének, azt semmiképp. Hogy is lehetne ezt mondani arra a tanulóra, aki hajlandó késő estig a számítógép előtt ülni, utazni, végig izgulni, százötvenes pulzussal végigcsinálni az iskolán kívüli versenyeket – teszi fel a kérdést Lőrincz Edit tanárnő.

A tanárnő a „Refi” 1994-es újraalapítása óta része a Kollégiumnak, huszonnégy éve gazdasági tantárgyakat, valamint informatikát oktat, és ha éppen nem órát tart, a gazdasági-pénzügyi vetélkedőkre jelentkezett diákjait készíti fel a megmérettetésre. A refis diákok pedig, ahol megjelennek, többnyire dobogós helyezéseket érnek el, gyakran maguk mögé utasítva szakirányú osztályba járó társaikat.

Még javában tartott a nyári vakáció, amikor interjút készítettünk Lőrincz Edit tanárnővel –  ahogyan régi diákjai szólítottuk, „Edit nénivel” – pedagógusi hivatásáról. Akkor humorosan meg is jegyezte a tanárnő, hogy „bűn vakációban iskoláról beszélgetni”. Azóta már megkezdődött az új tanév, a tanórák és a versenyfelkészítők is hamarosan beindulnak, a tervek szerint idén is szeretnének részt venni a meghirdetésre kerülő versenyeken a Refi diákjai. 

De mi motiválja a felkészítő tanárnőt, a diákokat arra, hogy iskolán kívül, gyakran a hétvégéket és éjszakákat is felkészüléssel töltsék? Van-e titka a sikerüknek? – ezek a kérdések foglalkoztattak a leginkább, ám előtte visszamentünk egy kicsit az időben.

Lőrincz Edit a Baczkamdarasi Református Kollégium 5-8. osztályos diákjainak informatikát, programozást, pénzügyi nevelést, a középiskolás diákoknak vállalkozástant és közgazdaságtant tanít.

Mikor döntötte el, hogy pedagógus lesz?

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!