Lopják a havat Székelyudvarhelyen

A városháza fotósa vette észre az este elsőként, hogy ismeretlen tettesek utánfutóra lapátolják a havat Székelyudvarhely központjában.
fotó: Lőrincz Csaba, Pál Edit Éva

A sötétség leple alatt három személy lapátolta egy munkagép homlokrakodójába a havat, majd traktor vontatta utánfutóra helyezték.

Mint Jakab Attila városmenedzsertől megtudtuk, a városközpontból csütörtök éjszaka 30 utánfutónyi havat a Kőkereszt tér, Városháza tér és az Emlékezés Parkja környékéről a terelőút menti üres telkekre, a vizesárokhoz vitték.

A városháza hótalanítással foglalkozó munkatársai a forgalmas helyekről igyekeznek összegyűjteni a havat, hogy ne akadályozza a forgalmat. A munka nehezebb és lassabban megy, mint azt az elkövetők gondolták, mert nem tudják csak gépekkel elvégezni, lapátolni is kell.

Előbb főleg az átjárók környékén, parkolókban felgyűlt nagy kupacokat viszik el, és ha el nem olvadnak addig, akkor a kicsiket is. A forgalmas útkereszteződések is sorra kerülnek, mint például a Bethlenfalvi út és a Fások utca közti rész, és mindenhol a helyszínhez legközelebb eső, erre alkalmas közterületre hordják a havat – mondta Jakab. Azokon a napokon tudják elcsenni a havat, amikor nem havazik, mert máskor a csúszásmentesítéssel kell foglalkozni.

A meteorológusok szerint nem maradnak a hótalanító szakembereink munka nélkül, péntek este, vasárnap és a jövő hét folyamán is számíthatunk hóesésre.