Locsolás helyett havazás (videóval)

Fotó: Péter Gabriella (Facebook)

Havazott Hargita megye magasan fekvő térségeiben a hétfői nap folyamán, főleg a délutáni és az esti órákban. Hargitafürdőn és a Madarasi Hargita környékén jelentős, mintegy 10 centiméteres vastagságú hóréteg képződött az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint.

A meglepetésszerű „ünnepi” havazást az Udvarhely és Csíkszereda között közlekedő autósok is több rendben jelezték az egyik Facebook-csoportban, volt, aki megjegyezte, hogy jól járt, aki még nem cserélte le a téli gumikat az autóján.

Érdeklődésünkre Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő is arra emlékeztetett, hogy nem az évszak számít, hanem az időjárás. Ha van hó az úton, akkor nem szabad nyári gumival közlekedni, azonban olyan váratlanul érkezett, hogy kivételesen nem ellenőrizték az autók felszerelését. Tudomása szerint balesetet nem jelzett senki a rendőrségnek.

Az út mihamarabbi megtisztításához mozgósították az országos útügyi hatóság gépeit, Cătălin Romănescu megyei igazgató elmondása szerint Csíkszereda és Udvarhely között 15 tonna csúszásgátló anyagot, a Bucsinon pedig 20 tonnát szórtak az úttestre. „Szerencsére az áthaladó forgalom enyhébb volt az ünnep miatt, a jóisten velünk volt, nem voltak komolyabb helyzetek” – fogalmazott Romănescu.

Állítását megerősítette Alina Ciobotariu, a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU Harghita) szóvivője, aki elmondta: nem érkezett riasztás sem a lakosság, sem a hatóságok részéről, ezért nem volt szükség a tűzoltók közbelépésére.

Fotó: Gál Zsolt (Facebook)

A hatóságok hivatalos álláspontjával szemben készültek olyan felvételek, amelyeken jól láthatóan megállt a hó az úton, és forgalmi dugó is alakult ki, az egyik hozzászóló szerint egy autó a sáncban kötött ki.

Az előrejelzések szerint újabb havazásra nem kell számítani a napokban.