Literenként ötven banival olcsóbban tankolhatsz

Valamennyi nagyobb romániai benzinkútláncnál olcsóbb az üzemanyag 50 banival – nyilatkozta pénteken az Agerpresnek Virgil Popescu energiaügyi miniszter, miután csütörtökön, június 30-án erről szóló sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány.

A literenkénti 50 banis kompenzációt alkalmazó kereskedőknek megtérít az állam 25 banit. A jogszabály értelmében a benzinkutak totemoszlopain a kedvezményes árat, a kutak kijelzőin viszont a kedvezmény nélküli árat kell feltüntetni.

Nicolae Ciucă kormányfő a téma kapcsán azt nyilatkozta, hogy az üzemanyagár-csökkenés már péntek reggel észlelhető volt a benzinkutaknál. Facebook-bejegyzésében hozzátette, „kötelező módon” követnie kell a helyzet alakulását az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságnak, az Országos Adóhatóságnak (ANAF) és a Versenytanácsnak, és azonnal lépniük kell, ha rendellenességeket észlelnek. Az árkompenzációról szóló sürgősségi rendelet, illetve a nyerészkedést büntető jogszabály ugyanis megteremti a jogi keretet ehhez.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a fuvarozó cégek egy korábban jóváhagyott, összesen 60 millió euró értékű támogatási programon belül további kompenzációban részesülhetnek az üzemanyag vásárlásakor.

Péntek reggel az OMV-Petrom közleményben adta hírül, hogy 50 banival csökkentette töltőállomásainál a benzin és a gázolaj literenkénti árát. Mint írták, így egy 50 literes tankolás esetén 25 lejt spórolhat meg a vásárló. Később a MOL Románia is bejelentette, hogy július 1-je és szeptember 30-a között 50 banival csökkenti kútjainál az üzemanyagok árát.

Az árkompenzáció alól Székelyudvarhely sem kivétel, szerkesztőségünk munkatársa arról számolt be, hogy vasárnap, a Rompetrol benzinkútnál tankolva a kasszánál is jelezték, hogy literenként 50 banival kevesebbet kell fizetnie.

Az üzemanyagok literenkénti árában megjelenő 50 banis kompenzáció három hónapig – július, augusztus és szeptember – lesz érvényes, de Nicolae Ciucă kormányfő elmondása szerint három hónap elteltével elemzik a helyzetet, és ennek függvényében döntenek a további lépésekről.

A kiemelt képet hétfőn, július negyedikén készítette szerkesztőségünk munkatársa.