Liliac: a bor, amitől forr a véred

Nem csak az almájáról híres a Szászrégen közelében fekvő település, Bátos

Unexpected! Combien péripétie! – kiáltott fel a francia bormester, amikor 2008-ban véletlenül túl magas hőmérsékleten erjedt ki a bátosi bor. Egy Sauvignon Blanc a Liliac portfóliójából, ami tévedések alapján készült.

A 2008-as év szeptembere nagyon meleg hónap volt. A pincében a légkondicionáló a maximumon ment hosszú ideig. Elromlott. Pont egy olyan időszakban, amikor a pincében erjednek a borok. Ahhoz, hogy egy megbízható, szolid bort készítsenek, az erjedést kontrollálni kell! Spontán módszerrel oldották meg: feláldoztak egy inox tankot, amit lehet hűteni, vagy melegíteni is.

A román liliac szó denevért és orgonát is jelent. A pincészet a denevért használja logóként, a legendájuk szerint a szőlő fölött köröző denevérek őrzik a termést.

Október végén melegítésre volt szükségük, hogy a pincében állandó hőmérséklet legyen. Így a bor, ami ebben a tankban készülődött, túl magas hőmérsékleten, 13-14 fok helett 22 Celsius fokon erjedt ki. Ez egy olyan új ízkomplexum megjelenéséhez vezetett, amelyre a Sauvignon Blanc esetében nem számít senki.

A pincemesternek, persze nem tetszett,

de mindenki másnak igen. Az igazgató visszaemlékszik: „komplex aromavilága volt, nem tipikus, csinos sauvignon blanc volt, inkább fehér szangriára emlékeztetett”.

Nekem is szerencsém volt ezt a bort megkóstolni. Szinte befőtt gyümölcsök ízvilága bontakozik ki ebben a borban. Van benne barack, nagyon érett alma, narancshéj, jácint. Másodízben egzotikus aromák dominálják, mint mangó, gyömbér, juharszirup vagy licsi. Egészében érdekes és tényleg nem megszokott Sauvignon.

Úgy határoztak, hogy piacra dobják. És ez a 2008-as Sauvignon blanc lett váratlanul a borpince egyik legjobb bora. Azóta is készítik, azzal a „hibás” módszerrel, ami ezt eredményezte.

Egy érdekes termék és érdekes belátás egy borpincénél, ahol semmit se akarnak a véletlenre hagyni.

A szerzőről

Ozsváth Kinga sommelier Németországban végezte a borpincér iskolát ahol az IHK Akadémián szerzett oklevelet és rendelkezik a WSET harmadik fokozatával is. A külföldön élő sommelier egy évet tartózkodik itthon 2020 májusától, ezalatt a Villa Vinea pincészetben dolgozik, és céljául tűzte ki az erdélyi pincészetek feltérképezését, leírását. A vele készült interjút itt olvashatod:

» KINGA, ISZOL TE RENDESEN?

» TOSZKÁNA A KÜKÜLLŐ MENTÉN

A francia pincemester, Laurent Dubreuil szász pontossággal dolgozik. Minden tiszta, rendezett. A 66 hektár szőlő a Mosel stílusú, jól gondozott, teraszosított hegyen terem. Tiszta, hibátlan borokat készítenek.

Kiugró példa a feketeleányka. Elegánsan mutatkozik már illatában is. Virágokra emlékeztető az első benyomás, később az ízében erdei gyümölcs, érett egres, meggy és málna bontakozik ki. Egészében véve elegáns bor, közepes savassággal és hosszan tartó, kellemes utóízzel.

A Liliac Bátoson, Szászrégentől 17 kilométerre fekszik, Maros megyében. A teraszosított szőlőhegyek 66 hektáron terülnek el. Ebből 14 hektár már be volt ültetve, a többit utána ültették. A portfóliójukban helyi és nemzetközi szőlőfajták is vannak.

A pontosság jellemző a borkóstolókra is: akkurátusan megszervezik őket, és ugyanazzal a precizitással véghez is viszik. „Lodge-nak” nevezik a kerti házat, ami modern, bauhaus stílusban épült, egyenes vonalakkal ellátva, mint az egész konceptus.

1990 óta vannak a piacon. Ügyes marketingfogással magukévá tették Erdély egyik nevezetességéhez kapcsolódó állatot, a denevért. De nem csak a mítosz viszi tovább a hagyományt, egy pár honos szőlőfajta – a fehér-, a király- és a feketeleányka, meg a szászok által honosított neuburger is.

Mi több, az erdélyi szászok szelleme is él a borpince minuciózus munkájában. Egy teljes egészében modern kivitelezésű, a szász hagyományokból építkező európai borpince, osztrák ujjlenyomattal.

Székhely: Bátos, Maros megye
Borvidék: Erdélyi medence, Lekence völgye
Alapítva: 1990
Hektár: 66
Szőlőfajták: Fehérleányka, Királyleányka, Sauvignon Blanc, rajnai Rizling, Gewürztraminer, Muskotály, Chardonnay, Neuburger, Szürkebarát, Feketeleányka, Pinot Noir, Merlot
Talaj: fekete föld, barna talaj, agyag, homok, homokkő
Borász: Laurent Dubreuil
Magasság: 306 – 380 m
Weboldal: www.liliac.com
E-mail: hello@liliac.com