Lezuhant siklóernyős: az én hibám volt!

Lezuhant egy 51 éves siklóernyős május 1-jén, a fenyédi Lázon 4-5 méteres magasságból – értesített hétfőn közleményben a Hargita Megyei Katasztrófavédelem. A deréktáji sérüléseket szenvedett férfi tudatánál volt, stabil állapotban, amikor rohammentővel bevitték a székelyudvarhelyi kórházba.

Ezzel kapcsolatban megkerestük a BlueSky Siklóernyős Egyesületet, hogy megtudjuk, pontosan hogyan és miért történt a baleset. Meglepetésünkre, „jó ajtón kopogtattunk”, ugyanis a telefont felvevő Hegyi Zsoltot, az egyesület elnökét érte a szerencsétlenség. 

Elmondta, hogy a csigolyatörést leszámítva jól van, de egy pár hétig biztosan feküdnie kell majd. A fenyédi Lázról, az antennáktól szállt fel, félúton kapott egy légáramlatot, ami fennebb emelte, „szép magasra” szállt, úgy tűnt, biztonságosan visszaér a tetőre, mesélte. „Elindultam a tetőre, de akkor egy leáramló levegőbe kerültem, láttam, hogy már nem fogom elérni a tetőt, mégis erőltettem. Próbáltam minél közelebb kerülni, és túl későn fordultam ki ahhoz, hogy biztonságosan el tudjak fordulni a lejtőtől és beleakadtam egy fába, ami lerántott”. 

A férfi hozzátette, hogy nem szeretné, ha az ő balesete, ami elmondása szerint teljesen az ő hibája volt, a siklóernyőzés sportágra vetne rossz fényt. „27 éve repülök, ez az első ilyen balesetem, előfordult még egy-két bokatörés a csapatban, de komolyabb sérüléseim nem igazán voltak, nem is jellemzőek a sportra a súlyosabb balesetek. Ez az én hibámból történt, nem voltam elég körültekintő” – magyarázta. Szerinte a siklóernyőzés nem extrém sport, mint bármi mást, ezt is lehet veszélyesen űzni, viszont maximális biztonsággal is.