Lezárhatják a várost?

A szerző felvétele.

A legutóbbi kormányülésen felmerült Udvarhely neve is, így elképzelhető, hogy karantén alá helyezik a várost – nyilatkozta Gálfi Árpád polgármester csütörtökön, október 29-én, a Dr. Lukács Antal kórházmenedzserrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Miután emlékeztetett a korábban meghozott intézkedésekre, az újabb mandátumra kedden beiktatott polgármester arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy vannak települések, ahol 7 ezrelék felett már lezárták a települést, Udvarhely pedig már 8 felett jár, így gyakorlatilag bármikor karantén alá helyezhetik városunkat.

A kórházmenedzser ezzel kapcsolatban viszont megjegyezte: szerinte nem korrekt, hogy negatív példának állítják be a várost, úgy véli, a kormánynál nem vették figyelembe, hogy nagy a tesztelések száma, ezért nagy az esetszám is, és különben is, az országos toplista folyamatosan változik. Utánajártunk: Raed Arafat államtitkár abban a kontextusban hozta fel Udvarhelyt példaként, hogy „egyes helyeken vonakodnak attól, hogy bevezessék a vesztegzárat”, de ezért nem a várost, hanem a megyei DSP-t okolta, amelynek feje felett a központi hatóság nem dönthet.

Az eljárás szerint a megyei közegészségügyi hatóság (DSP) tehet javaslatot – az adatok alapján – a vesztegzárra, ennek elfogadásáról a megyei vészhelyzeti bizottság dönt. Ezután az országos közegészségügyi intézet (INSP) véleményezése (aviz) alapján rendeli el a vesztegzárat és az erre vonatkozó szabályozást (ingázás, élelmiszerellátás, közúti ellenőrzés) az országos vészhelyzeti hatóság, amelyet Raed Arafat vezet. A helyi bizottságnak csupán annyi hatásköre van, hogy ezt végrehajtsa, magától csak olyan korlátozásokat vezethet be, amelyekben az országos jogi keret mozgásteret enged, mint amilyenek tavasszal voltak (pl. közszállítás leállítása) – tájékoztatott Venczel Attila főjegyző.

Ettől eltekintve mindketten afelől biztosítottak, hogy a város- és a kórházvezetés is a megelőzésre, a szűrésre, a kapacitás növelésére, eszközbeszerzésre fog koncentrálni, a városlakókat pedig arra kérik, tartsák be a szabalyokat, hogy a lehető legkisebb veszteséggel járjon le ez a nehéz időszak. “Nagyobb közösségi odafigyelésre van szükség, hogy át tudjuk vészelni” – mondta Gálfi.

A polgármester szerint a görbét nem tudjuk kiegyenesíteni, ha nem figyelünk oda, nem csökkentjük a baráti, családi körökben, az iskolán kívül a gyerekek között, a szórakozóhelyeken az érintkezést. – A maszkot pedig nem azért kell viselnünk, mert kötelező, hanem hogy minél gyorsabban elérjük a csökkenéseket. Hogy visszatérhessünk az iskolákba, a munkahelyekre, a kulturális és a sportintézményekbe, például a jégpályára, amit eleve emiatt nem nyitottunk meg – tette hozzá.

Gálfi arra is kérte az udvarhelyieket, hogy a hétvégén esedékes megemlékezést, világítást lehetőleg ne hagyják vasárnapra, hanem a tömeg elkerülése végett próbálják a péntek délutánt és a szombati napot is kihasználni, a temetőkre és a templomokra vonatkozó járványügyi szabályok (maszk, távolság) betartásával.

A sajtótájékoztatón bővebben szó esett a kórházban uralkodó állapotokról, a személyzethiányról és eszközszükségletről, az alternatívákról, és hogy miként tud a város és a vállalkozói szféra ezen enyhíteni – utóbbit András Lehel, a POL tanácsosa, a Melinda cégcsoport vezérigazgatója képviselte. Ezekre külön cikkben visszatérünk.