Leváltották Gálfi Árpádot

Puccs: a székelyudvarhelyi MPP a megyei és az országos elnökség jelenlétében megvonta Székelyudvarhely polgármesterétől a bizalmat.
Fotók: EGYED UFÓ ZOLTÁN

A Magyar Polgári Párt közgyűlésén jártunk, ahonnan félóra vitatkozás után kitessékeltek, mielőtt és miután egymásnak estek Gálfi és Szász emberei, hogy aztán egy huszárvágással levágják az egyesek szerint arany, mások szerint csak aranyozott tojást tojó tyúkot. Vagyis: Gálfit.

Ki szavazzon show

A hattól kezdődött találkozó elején hangos vita alakult ki arról, hogy kinek van joga a teremben maradni: Mike Levente 17 új emberének, akiket frissen szervezett be a pártba, és nem tiszta a tagságuk státusa, vagy az uh.ro tagjainak, akik tudósítani érkeztünk a helyszínre.

Hogy mi volt közvetlenül a tétje a székelyudvarhelyi MPP közgyűlésének, az az ötórás ülés végén derült ki, amit a pártnak is helyet adó Kossuth utca 20 szám alatti civil központ folyósóján vártunk végig.

A közgyűlést Gálfi Árpád mint a helyi polgári párt elnöke kezdeményezte három napirendi ponttal: az elnök beszámolója, az elnökségi tagok beszámolója és különfélék. Köszöntötte a jelenlévőket: 173-as tagságú pártszervezetből 81 tag vett részt. Nem lett meg a szükséges fele plusz egy kvórum, ezért másodszor is összehívták a közgyűlést, ekkor már elég volt a tagok 20 százalékának a jelenléte is, tehát 35 személy.

Egy négyzetméter aszfalt nem lesz Udvarhelyen, míg

Veszekedésben Udvarhely nem fejlődik, mondta a jelenlévőknek Mezei János, ám a viták csak ezentúl kezdődtek. – Ez az összevisszaság, az ellentétes pólusok nem vezetnek jóra. Udvarhelyen nem lesz egy négyzetméter aszfalt, amíg ellentétek vannak, amíg feljelentjük saját embertársainkat a hivatalban, addig nem lesz semmi beruházás és nem lesz semmi fejlődés, amiért önök szerepet vállaltak.

A tanácsüléseken egyre inkább körvonalazódó ellentétek hétfő este csúcsosodtak ki a pártban: a szintén elnökségi tag Mike Levente és Ketesdi Imre már nem egyszer szavazott az MPP-EMNP alkotta koalíció ellen, és most ők voltak a leghangosabb szószólói a polgármester helyi pártszervezeti elnökségről való leváltásának. Gálfi ragaszkodott hozzá, hogy az alapszabályzatnak megfelelően ő vezesse a közgyűlést, bár állítólag korábban Mezei Jánost kérték fel erre. Ezen hangosan összevesztek a párt tagjai.

Ketrecharc a bennmaradásért

Aztán összevesztek azon, hogy a média legyen-e jelen az ülésen. Voltak, akik hangosan jelezték, hogy semmi titkolni valójuk nincs a nyilvánosság előtt, mások, köztük Mezei János országos elnök és Molnár Miklós, az MPP volt tanácsosa, az NSKI munkatársa, hangosan kérték, hogy szavazzanak a maradásunk ellen. Ezek minden mocskot összeírnak.

Amikor kértük, hogy mutassanak írásos jogi dokumentumot arról, hogy nem lehetünk bent, egy hevenyészett jegyzőkönyvet kinyomtattak, amelyen Ketesdi Imre azt mondja egy korábbi ülésen, hogy nem kellene a közgyűlésnek nyilvánosnak lennie. Mivel neki mutatták ezt a párbeszédet tartalmazó papírt, Ufó elhagyta a termet, én megvártam, amíg kitessékelnek.

Azután összevesztek azon, hogy az a 17 ember szavazhat-e, akiknek a tagsága még nincs tisztázva. Gálfi és néhányan kérték, hogy hagyják el a termet, szünetet is tartottak, de mint végül kiderült, eszük ágában sem volt elmenni.

Miután lenyomták a torkukon az RMDSZ-t

Néhányan próbáltak építő jelleggel hozzászólni: hogy nem kell vitatkozni, nem ez szerepel a meghívóban, amiből egyesek kettőt is kaptak. Egy példányt Gálfi Árpádtól mint az elnökséget összehívó helyi szervezet elnökétől, egyet pedig az elnökség négy tagjától, az alelnök Mike Leventétől, Ketesdi Imrétől, Waum Pétertől és Balázs Árpádtól.

Aki kettőt kapott, arról valószínűleg nem tudják eldönteni, melyik oldalhoz is tartozik.

Szász Zoltán tanár úr számon kérte az elnökségtől Bíró Zsolt felfuttatását, az RMDSZ-szel való összeborulást és azt, hogy mi az RMDSZ ellenében létrejött MPP létjogosultsága, ha az RMDSZ-szel közösen és annak szabályai szerint játszanak.

Titkosszolga-e a polgármester?

Előbb Gálfi elmondta a beszámoló beszédét, aztán mindenki elmondta a magáét többnyire saját magát fényezve, kivéve Mike Leventét, aki Gálfi ellen érvelt. Molnár Miklós, aki csak nyaralni ugrott haza, megint az uh.ro-ra fakadt ki. Nem is értjük, miért áll szóba velünk. Geréd Gábor, Balázs Árpád hangját hallottuk még kiszűrődni.

Megkérdezték Gálfitól azt is, igaz-e, hogy a román titkosszolgálatok embere. Ezt most szokás nyíltan felvállalni. A közismerten Szász Jenő-párti Orbán Árpád is felszólalt, azt mondta, most, hogy végre nyert és hatalmon van a párt, lehetősége van változtatni, nem jó ötlet a széthúzás.

A beszédek végén jókora tömeg hagyta el a termet, elsőként Kocs Ilona szakszervezeti elnök távozott. Azt mondta, ő a becsületes ügyeket szereti,

ebben a bohózatban nem vesz részt.

Utána Gálfi, Péter Péter és fia, Péter Balázs is hazamentek, és még sokan mások, az alpolgármester is, Gálfit elcsíptük egy interjú erejéig. Amíg Gálfival beszélgettünk, és megkérdeztük tőle, hogyan értékelné a hétfő délutáni közgyűlést, mit gondol, miért alakult ki ez az ellentét, és mi lesz ezután, az MPP teremben maradt tagjai folytatták a szavazást.

Az MPP helyi elnöke csak megvonta a vállát: törvénytelenséget törvénytelenségre halmoznak, én már bezártam az ülést.

De az ülés még soká tartott. Orbán Árpád is visszatért és mondott még egy beszédet, hogy ez nem helyes, ebben nem kíván részt venni, majd távozott.

A törvénytelenség börtöne

Gálfi Árpád elmondta: ő a székelyudvarhelyi Magyar Polgári Párt elnökeként közgyűlést hívott össze, és nem tisztújító közgyűlést. Korábban volt erről elnökségi gyűlés, amelyen egyik pillanatról a másikra a fent említett meghívót aláíró elnökségi tagok beléptettek 17 új embert, akiknek tagságát a megyei elnökség nem fogadta el, mivel nem volt ülésük összehívva ebből a célból, csak két tag írta alá, a többiekkel telefonon egyeztettek, de ez nem érvényes.

Szerinte az elnökség többi tagja el akarta távolítani a tisztségéből a különfélék napirendi pontban, de ez nem demokratikus eljárás. Ennek a közgyűlésnek a tisztújító közgyűlés előkészítése volt a célja, ha azt megszervezik, és demokratikus úton elveszíti, akkor felemelt fővel távozik. Így nem törvényes az eljárás.

Gálfi azt hiszi, azzal borította ki leginkább bilit az ellenzőinél, akik rejtve vagy kimondottan Szász Jenő, az MPP volt alapítójának, Udvarhely volt polgármesterének emberei, hogy Geréb László korábbi MÜTF-igazgatót akarta városmenedzsernek. Azt még sikerült megakadályoznia a belső ellenfeleknek. Ám az Aqua Nova Kft. lecserélésért a Harvíz vízszolgáltatóra, valamint a szemétszolgáltató RDE Harghitával való szembenállása már nagyon nyomta Szász Jenő és társasága begyét. Gálfi azt mondja, nem szabad a polgármesteri tisztségét és feladatait a pártban vállalt szerepével összemosni.

Azt is a feketepontjai közé sorolta, hogy az általa beszervezett 88 plusz 29 személy, akiket a Ketesdi-Waum-Mike-Balázs kvartett 17 személyes pártbővítési kísérlete után hívott meg az MPP-be, néppártos beállítottságú.

Nem kommunikálok megfelelően bizonyos személyekkel, nem adok kellő információt – mondta Gálfi. Olyan cselekedeteket vártak el tőle, amelyek nem törvényesek vagy mivel nem a város érdekeit szolgálják, nem vállalhatók számára.

BÉKE a fa tövén, ugrik a kövön át

Mike Levente kicsit határozatlanul, de tagadta, hogy puccs történt volna. Szerinte a békesség érdekében hoztak döntést, és vonták meg a bizalmat a jelenlevők a beszámolók alapján Gálfi Árpádtól. A jövőre nézve azt akarjuk, szűnjenek meg ezek a belső viták. A polgármestert az MPP továbbra is támogatni fogja a város érdekeiben hozott döntéseiben – mondta a szavazás után.

Mezei János, országos MPP-elnök azt rótta fel Gálfi Árpádnak, hogy feljelentette az Országos Korrupcióellenes Igazgatóságnál a polgármesteri hivatal 7 munkatársát a beruházási osztályról. Egy sajnálatos kálváriának vagyunk a végén, azért jöttünk, hogy békét teremtsünk – mondta kérdésünkre, hogy mi történt Gálfi távoztával a teremben.

„Az elnök úr sajátos módon a gyűlés felénél felugrott és elszaladt, vele együtt még néhány párttag is, a bent maradók azonban elegen maradtak ahhoz, hogy szavazzanak az elmaradt harmadik napirendi pontról, a közgyűlés felkérésére én levezettem ezt a szavazást” – mondta.

– A szavazások értelmében megvonták a bizalmat az elnöktől, az elnök és az elnökség cseréje megtörtént. Bízom benne, hogy ez a csere egy békét próbál elindítani, és ezek az egymásnak feszültségek kioltódnak. Szeretném, hogy a polgármester a polgármesteri teendőkkel foglalkozzon, és az elnökség a pártfeladatokkal – nyilatkozta kérdésünkre az elnök.

Keresi a DNÁ-t

Nem értünk egyet a polgármester azon döntésével, hogy a DNA-hoz jelent bizonyos személyeket a hivatal beruházási osztályáról olyan ügy kapcsán, amelyeket bírósági úton is el lehet intézni, emellett az alpolgármester és három udvarhelyi cég ellen. Emiatt fegyelmi eljárást is indítottunk ellene – zárta le a beszélgetést Mezei János.

Az elvonult tagság után Orbán Balázs tanácsos összegyűjtötte a széthordott székeket. Jelezte, hogy semmiről sem tud érdemben, hogy ezután mi lesz, és ez jobb is így neki.

Az új elnökség tagjai:

Mike Levente lett az elnök, mellette Waum Péter, Csíki Endre, Ketesdi Imre és Tókos Szabolcs alkotják az új elnökséget.