Leültette az országos EMNP-elnök az udvarhelyit

Csomortányi István (középen) Toró T. Tibor néppártos ügyvezetővel és Mezei János MPP-elnökkel az Erdélyi Magyar Szövetség alakuló ülésén.
Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke Ölvedi Zsolt helyi pártelnök azon kijelentésére reagált, miszerint a Magyar Polgári Párttal kötött választási egyezség megengedi, hogy külön utakon járjanak, amennyiben nem sikerül dűlőre jutni a közös jelöltállítással. Ez a kedden, június 30-án tartott sajtótájékoztatón hangzott el, a teljes cikket itt lehet elolvasni.

Csomortányi kitart amellett, hogy a két párt közös jelölteket állítson a soron következő önkormányzati és parlamenti választásokon, beleértve Hargita megye valamennyi közigazgatási egységét, így Székelyudvarhely városát is.

Továbbá hangsúlyozta, hogy az együttműködési megállapodásuk értelmében a közös listákon való indulástól eltérni kizárólag indokolt esetben és a két szervezetet képviselő Országos Egyeztető Testület döntése alapján lehet. Jelenleg úgy látják a pártközpontból, hogy Székelyudvarhelyen, illetve Hargita megye egyetlen községében vagy városában sem áll fenn olyan helyzet, amely miatt a közös jelöltállítás gyakorlatától el kellene térni, az „a tervezett ütemben” zajlik.

Kérdésünkre Ölvedi Zsolt helyi pártelnök nem firtatta az állásfoglalásban leírtakat.