Letette az esküt az új egészségügyi miniszter

Kép forrása: Agerpres

Szerdán Florin Cițu az egészségügyi minisztérium államtitkárát, Ioana Mihăilă endokrinológus főorvost jelölte egészségügyi miniszternek, ezzel lezárult a korábbi tárcavezető, Vlad Voiculescu leváltása miatt több mint egy hete kezdődött kormánykoalíciós válság, írja az MTI.

Az orvost az USR-Plus javasolta a posztra, miután kedden többfordulós válságtanácskozás után elfogadta, hogy Cițu maradjon a miniszterelnök és megelégedett azzal, hogy szerződéskötéssel pontosították az együttműködés szabályait, amivel a tervek szerint elkerülhető lesz a hasonló konfliktusok megismétlődése.

Már az eskü is megvolt

A frissen kinevezett miniszter szerda este tette le az esküt a Cotroceni-palotában.

„Egy rendkívül bonyolult tárcát vesz most át, miniszter asszony, egy rendkívül kritikus időszakban. Sok erőt és sikert kívánok munkájához” – mondta Klaus Iohannis államelnök Ioana Mihăilának az iktatási ceremónián. Az államfő kifejtette ugyanakkor, hogy nagyon örül annak, hogy a kormánykoalíciónak sikerült megállapodnia egy „modus vivendiben”, amely reményt nyújt arra, hogy „a dolgok ezentúl még jobban fognak menni”, és felkérte a kormány tagjait, hogy támogassák új kollégájukat, akinek „rendkívül sok problémát kell majd megoldania”, írja az Agerpres.

Mik lesznek a prioritások?

Az eskütétel után a miniszter főbb prioritásait ismertette a sajtóval.

Rámutatott, a járványkezeléssel párhuzamosan három fő célkitűzésre fog koncentrálni az általa vezetett tárca: az uniós alapok lehívására és felhasználására, az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítására, valamint a kórházmenedzsment reformjára.

„Jól felkészült embereknek kell betölteniük a vezető tisztségeket, a hozzáértés, képzettség megkövetelése nem csupán egy szeszély” – fogalmazott. Hozzátette, folytatják a versenyvizsgákat a megyei egészségbiztosítási pénztárak vezető tisztségeinek betöltésére, és versenyvizsgákat hirdetnek minden más menedzseri tisztségre is. Meglátása szerint az elhibázott menedzsment és az egészségügyi ellátás különböző szintjei közötti összehangolás hiánya vezetett az olyan helyzetekhez, mint amilyen a Foişor kórháznál állt elő. „Történelmi esélyünk van arra, hogy a következő időszakban orvosolni tudjuk ezen problémák legalább egy részét” – hangsúlyozta.

Rámutatott, szükségesnek tartja az átszervezést és a munka hatékonyabbá tételét mind a minisztériumnál, mind a megyei közegészségügyi igazgatóságoknál, továbbá nagy hangsúlyt fog fektetni arra, hogy „hivatalból” tegyenek közzé minden, közérdeklődésre számot tartó adatot.

Ioana Mihăilă Nagyváradon vezet férjével közösen magánklinikát. 2018 óta vállalt aktív politikai szerepet, a PLUS Bihar megyei szervezetét vezette, és tavaly ősszel az USR-PLUS nagyváradi polgármester-jelöltje volt, de a voksok alig 3 százalékát szerezte meg. Az egészségügyi tárcához néhány hónapja kinevezett tisztségviselő eddig a külföldi támogatással megvalósuló beruházásokért, a regionális kórházak építését célzó projektekért és az egészségügyi rendszer digitalizálásáért felelt.
A koronavírus-járvány kezdete óta Mihaila már a negyedik miniszter lesz a román egészségügyi tárca élén.