Letesztelték a polgármestert

Koronavírus-tesztelésen esett át Székelyudvarhely polgármestere és két kisunokája A tesztelésre az adott okot, hogy kontaktszemélyekké váltak. Gálfi Árpád szomszédságába is járt ugyanis időseket gondozni egy koronavírusos ápoló. A szomszédból az egyik kisgyerek szintén megbetegedett, aki a polgármester unokáival szokott a kertben játszani.

Felköltöztettem a fiam családját hozzánk a tömbházból, hogy biztonságban legyenek. Erre pont itt lettek veszélyben. A szomszédba jár az idős házaspárt gondozni az egyik ápoló, akit pozitívan teszteltek koronavírusra, és most kórházban van. Ugyanazon a telken lakik az egyik unoka is, akinek a hároméves kisgyermeke múlt hétvége óta lázas. Miután kiderült, hogy koronavírusos lehet a fiúcska, rajtunk is elvégezték a tesztet – mondta a polgármester.

A teszt eredménye, a képre, vagy ide kattintva érhető el.

Bár Gálfiéknak nem voltak tüneteik, kontaktszemélyekként tesztelték őket. A kisunoka volt közvetlen kapcsolatban a koronavírusos gyerekkel, de előfordult, hogy játék után a polgármester ment hátra a kertbe értük.

– Úgy hallottam, terjed is már rólam a pletyka, hogy én is fertőzött vagyok – mondta.

Fontos volt, hogy kiderüljön, új típusú koronavírusos-e, hiszen a múlt héten is sok emberrel találkozott munkavégzés közben, nem lenne jó, ha tudtán kívül fertőzött volna meg másokat, olyanokat esetleg, akiknek a jelenlegi járványhelyzetben fontos a munkája, és nehezen lenne megoldható a helyettesítésük – magyarázta Gálfi, hogy nem azért készíttetett tesztet, mert megengedheti magának, hanem azért, mert aggódott a kontaktjai miatt. A többi családtagnak nem is készült teszt.

A mintákat április 17-én, szombaton vették le, ahogy a szomszéd családtól is, estére lettek kész az eredmények, negatív lett mindhármuk tesztje. Ott a 3 éves kisgyerek eredménye lett egyedül pozitív, ő édesapjával a fertőző osztályra van beutalva, a picinek van egy kisebb testvére is, akivel az édesanyjuk otthon maradt. A polgármesternek és unokáinak eredménye szombat estére jött meg, az is negatív – mondta megkönnyebbülve Gálfi. Addig elmondása szerint házi elkülönítésben tartózkodott.

Mi történik a várossal, ha lebetegszik a polgármester?

– kérdeztük meg. Orbán Árpád alpolgármester folyamatosan otthoni elkülönítésben van azért, hogy ne legyen a polgármester és az alpolgármester egyszerre beteg, ha koronavírusos leszek, tudjon helyettesíteni – tudtuk meg Gálfi Árpádtól.

Van olyan település Romániában, ahol nem voltak ennyire előrelátók. A Suceava megyei Broșteni városának polgármestere és alpolgármestere péntek este került kórházba, a teljes polgármesteri hivatalt, a rendőrséget és a csendőrséget fertőtlenítették, az alkalmazottak mind házi elkülönítésbe kerültek 14 napra, és a polgármesteri hivatalt is le kellett két hétre zárni. A volt alpolgármesterük szintén pénteken hunyt el koronavírus-fertőzés következtében.