Letartóztatták és bíróság elé állították Trumpot

A volt amerikai elnök, Donald Trumpot kedden tartóztatták le, majd átszállították a Trump-toronyházból a bíróságra, ahonnan később szabadon engedték. Trump az Egyesült Államokban az első volt elnök, aki ellen bűnvádi eljárás indult bíróságon – tájékoztat az MTI.

A vádemelés alapja

állítólagos hallgatási pénzek kifizetése egy pornószínésznőnek, Stormy Danielsnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején, amelyet 34 alkalommal elkövetett üzleti irathamisítással hoztak összefüggésbe. A CNN információi szerint Trump összesen mintegy 130.000 dollárt fizethetett azért, hogy ne derüljön fény „több nővel folytatott házasságtörésére”.

A bíróságon. Fotó: AP

Az ügyben 2019-ben az ügyészség nem kezdeményezett vádemelést, 2021-ben az Egyesült Államok szövetségi választási bizottsága is elutasította a vádemelést, amely végül a 2022-ben hivatalba lépett Alvin Bragg, New York megye demokrata párti kerületi ügyészének vizsgálata nyomán történt meg. A vizsgálatot lefolytató ügyész választási ígérete volt Donald Trump bíróság elé állítása.

Alvin Bragg a keddi meghallgatás utáni sajtótájékoztatón azt mondta: Donald Trump üzleti adatok meghamisításával egy másik ügyet akart elleplezni, ami New York állam törvényei szerint szintén bűncselekmény. A New York-i bíróságon a következő meghallgatást december elejére tűzték ki, és előírták Donald Trump számára a személyes megjelenést.

Trump ártatlannak vallotta magát

az ellene felhozott vádakban. A bíróságról a volt elnök a repülőtérre ment, ahonnan visszautazott Floridába, és helyi idő szerint kedd este beszédet tartott támogatói előtt. Azzal kezdte, soha nem gondolta volna, hogy ilyen megtörténhet Amerikában, szürreálisként írta le a vele történteket, és szerinte „az egyetlen bűn, amit elkövetett az, hogy megfélemlíthetetlenül védelmezi az országot azoktól, akik el akarják pusztítani”.