Letartóztatták a kórházigazgatót és egyik munkatársát

Harmincnapos előzetes letartóztatásba került a székelyudvarhelyi kórház menedzsere, Lukács Antal és a közbeszerzésekkel foglalkozó alkalmazottja, Bálint Enikő, míg a raktáros Barczán László szabadlábon védekezhet.

A korábban őrizetbe vett tizenkét személy közül hétnek rendelte el az előzetes letartóztatását péntek este a Brassó megyei törvényszék abban a korrupciós ügyben, amelyben közbeszerzési szerződések szabálytalan, túlárazott és indokolatlan odaítélésével gyanúja áll fenn – írja az Agerpres.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint a székelyudvarhelyi kórház menedzserét hivatali visszaélés, vesztegetés elfogadása és befolyás vásárlásának gyanújával helyezték előzetes letartóztatásba. Bálint Enikőt hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és nem a nyilvánosságnak szánt információk felhasználásával gyanúsítják.

Letartóztatásba kerültek még: a brassói járványkórház volt igazgatója, Ramona Delia Ionescu, az igazgatótanácsának volt elnöke, Andrei Kadaş egykori megyei tanácsos, a Brassó megyei rendőr-főkapitányság különleges ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője, Emanoil Mirică, Cristian Marius Popa négyfalusi helyi tanácsos, a brassói Chantel Sante cég tulajdonosa, Doru Dumitru Bertea.

A DNA szerint az ügyben érintett Brassó és Hargita megyei kórházak szabálytalanul odaítélt szerződésekkel, túlbecsült áron vásároltak egészségügyi felszereléseket, amelyek egy része nem felelt meg a szabványoknak, egy része pedig fölösleges volt. Ugyanakkor a kórházak vezetőségének tagjai és/vagy ezek bizalmasai pénzt kaptak a szerződésekért cserében a közbeszerzéseket elnyert cégtől.

A tényállásról és az összegekről korábbi cikkünkben olvashatsz.