Lesz meleg is, eső is

Kánikulára vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Az előrejelzés az ország déli, keleti és helyenként a nyugati és középső régióiban is érvényes.

A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladhatja a kritikus 80-as értéket. A nappali maximum hőérték 33-36 fok, helyenként pedig (a Duna mentén) 37-38 fok is lehet. A kánikula szeptember elsején és másodikán is kitart egyes Kárpátokon kívüli térségekben.

Ugyanakkor légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak Románia nyugati, északnyugati és helyenként a középső régiókra, ez kedden hajnali 3 és este 11 között lesz érvényes.

Erdélyben is fokozódni kezd a légköri instabilitás, az idő viharossá válhat, záporokra, zivatarokra kell számítani, a lehulló csapadék mennyisége elérheti a 20-25, helyenként pedig a 40-50 litert is négyzetméterenként, írja az Agerpres.

Augusztus utolsó napjára a Szentegyházi meteo állomás (Facebook-oldal) is meleget ígér a környéken, az év eddigi legmagasabb hőmérsékleténél, a vasárnapi 30,2 foknál is többre lehet számítani. Keddtől azonban egy csapadékos hullám veheti kezdetét, a hőmérséklet a szerdai, csütörtöki és pénteki napokon csökkeni fog.