Lesz még jó idő a hónap utolsó napjaiban

A hónap végéig hideg idő várható, a sokéves átlagnál alacsonyabb hőmérsékleti értékekkel, ám november elseje és negyedike között felmelegedés lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat október 25-e és november 7-e közötti időszakra vonatkozó, hétfőn közzétett előrejelzéséből.

Eszerint Erdélyben október 30-áig tart a hideg idő, átlagban 11-14 fokos csúcshőmérséklettel és fagypont közeli minimumokkal. Ezután felmelegedés várható, november 1-4. között a csúcshőmérséklet átlagértéke eléri a 17-18 Celsius fokot, a minimumoké pedig az 5-7 fokot.

November 5-től aztán újabb lehűlés következik, a csúcshőmérséklet átlagértéke a sokéves átlagnak megfelelő 10-11 fokra, a minimumoké 2-3 fokra csökken. A következő kéthetes időszak első hetében derűs időre lehet számítani, a második héten november 4-7. között várhatók gyenge esők.

A hegyekben október 25-29. között átlagban legtöbb 6-8 Celsius fokos csúcshőmérséklet várható. Ezután enyhe felmelegedés következik, október 30. és november 2. között a csúcshőmérséklet átlaga 10-11 fokra nő, majd november 7-re 4-5 fokra csökken. Október 25-28. között és november 7-én a minimális hőmérsékleti értékek átlaga -3 és -1 fok között, a többi éjszakán pedig 1 és 4 fok között alakul. A hegyekben a következő kéthetes időszak első hetében derűs időre lehet számítani, a második héten elsősorban november 4-7. között várhatók gyenge esők, írja az Agerpres.

A minimumok fagypont táján fognak kóricálni

A szentegyházi meteoállomás műszerei szerint egészen kellemes, őszies, napos és csapadékmentes idők jönnek. A száraz időjárás mellett a nappali csúcsok valahol 15°C körül fognak mozogni, a minimumok fagypont táján fognak kóricálni, figyelmeztet a szentegyházi meteoállomás időjósa.

„A hegyközi medencékben hűvösebb (potenciálisan ködösebb) időkre lehet számítani, amelyek tartósak is lehetnek, hála a hétfőtől kialakuló hőmérsékleti inverziónak. A magas légnyomás, a nyugodt légköri állapotok, az inverzió normális esetben (Csík és Gyergyó medencékben pl.) ködöt szokott jelenteni. Viszont, az alacsony páratartalom miatt eléggé „a franc se tudja” mi lesz a szeretett ködünkkel. Röviden: Vagy lesz köd, vagy nem. Ha lesz észrevesszük, ha nem akkor azt es!” –– írja Facebook-bejegyzésében Meteo Pityu, a szentegyházi meteoállomás időjósa.

Székelyudvarhelyen a weather.com előrejelzései szerint keddtől egészen jövő hétfőig, november első napjáig napos, túlnyomóan napos égboltra számíthatunk, nagyon kevés az eső valószínűsége. A nappali hőmérséklet ezekben a napokban átlag 15-16 fok lesz, de péntekre akár 18 Celsius-fokra is felmelegedhet a hőmérséklet. A hét első napjaiban, egészen csütörtökig nagyon hideg éjszakák várhatók, fagypont alatti értékekkel, melyek csak péntektől fognak emelkedni, amikorra 4 fokot jósolnak a meteorológusok, ez azonban szombatra egy fokkal fog csökkenni.

Kiemelt kép: SZABÓ Apor