Lesz itt dráMA meg fesztiválozás

Vigyázat: a bérletek már réges-rég elfogytak, a szabad jegyek száma folyamatosan csökken, nem tanácsos hezitálni! Itt az ideje készülni, előadásokkal szemezgetni, jegypénztárat tárcsázni, helyet foglalni – nyakunkon a 11. dráMA.

Dunkler Réka, Nagy Pál, Dálnoky Réka
fotó: Pál Edit Éva

Újabb sajtótájékoztatót tartott kedden a Tomcsa Sándor Színház, ezúttal Nagy Pál színházigazgató, Dunkler Réka és egy új arc, Dálnoky Réka (a 11. dráMA művészeti koordinátora) ültek a fotelekben.

Sok változás lesz, ami érdekesebbé teszi majd a találkozót, az esemény pedig lassan-lassan fesztiváljelleget ölt – kezdte a színházigazgató.

Kellenek külső források,

nem lehet megoldani ezt a hetet saját költségvetésből – folytatta. A Román Nemzeti Kulturális Alap, az eddigi jól bevált forrás elapadt. Az utóbbi két évben a hagyományos színházi fesztiváloktól a kísérletező társaik felé fordultak, őket támogatják leginkább.

Helyettük a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa járult nagyban hozzá ahhoz, hogy megvalósulhasson az elképzelt program. De a Nemzeti Kulturális Alap, a Communitas Alapítvány és a Román Kulturális Minisztérium is segítette az esemény létrejöttét.

Idén a néző kerül előtérbe.

– vette át a szót Dálnoky Réka. A bérleteseket például arra kérik majd, hogy bizonyos kritériumok szerint értékeljék az előadásokat. A szavazatok alapján szeretnének kiosztani egy-egy szimbolikus díjat azoknak a produkcióknak, amelyek leginkább kiemelkedtek a nézők szerint. De nem csak az ő véleményükre kíváncsiak. Lesz majd egy fal, ahová a nézők írhatnak az este végén egy mondatot, egy jelzőt, egy gondolatot az aznapi produkciókról, egy szófelhőt hozva létre így, ami várhatóan érdekes képet fest majd az előadásokról.

HÉTFŐ – szeptember 16.

18:45   MEGNYITÓ

19:00   Székely Csaba: Semmit se bánok (r. Lendvai Zoltán),
Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat

KEDD – szeptember 17.

18:00   Bartis Attila: Romlás (r. Mátyás Zsolt Imre),
Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár
20:30   Székely Csaba: Nu chiar 1918 (r: Cristian Ban),
Andrei Mureșanu Színház, Sepsiszentgyörgy

SZERDA – szeptember 18.
17:00   T.E.A. Győrfi Katával
18:00   Győrfi Kata: Love me tinder (r: Adina Lazăr),
Reactor de creație și experiment, Kolozsvár
20:00   Matei Vișniec: Migraaaanți sau Prea suntem mulți în aceeași barcă (r: Sandu Grecu),
„Satiricus” I. L. Caragiale Nemzeti Színház, Kisjenő, Moldova

CSÜTÖRTÖK – szeptember 19.

18:00   Matei Vișniec: Napnyugat expressz (r: Zakariás Zalán),
Szigligeti Színház, Nagyvárad
20:30   Gianina Cărbunariu: Kebab (r: Daniel Iordan),
Matei Vișniec Városi Színház, Suceava

PÉNTEK – szeptember 20.
18:00   T.E.A. Hatházi Andrással
19:00   Hatházi András: Kovács János meghal (r: Zakariás Zalán),
Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely
21:00   Kór-Társak koncert, Cári Tibor, Sebestyén Aba, Koszorús Krisztina és zenekaruk,
Yorick Stúdió, Marosvásárhely
00:00   Lakatos Ilona és Könczei Csilla: Ilonka (r. Palocsay Kisó Kata),
Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Színházművészeti és Film Kar/Váróterem Projekt, Kolozsvár

SZOMBAT – szeptember 21.
11:00   Nappali szabadtéri programok
12:00   Benedek Elek és Kolozsvári Grandpierre Emil nyomán: Béka-királykisasszony (r: Lukács Emőke),
Udvarhely Bábműhely, Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely
18:00   T.E.A. Dálnoky Csillával
19:00   Lovassy Cseh Tamás: Románia 100 (r: Lovassy Cseh Tamás),
Váróterem Projekt, Kolozsvár
21:00   Háy János: A halottember (r. Kányádi Szilárd),
Csíki Játékszín

Két workshop is lesz. Az egyiken Berényi Balázs, író, dramaturg, rendező, drámatanár arról beszél, hogy hogyan értelmez, hogyan ítél meg egy előadást szakemberként, mindezt a nézők nyelvén. Varga Anikó kritikus pedig egy szintén nézőbarát előadást fog tartani arról, hogy mi is az a kortárs színház, miért járunk oda, milyen közösségformáló ereje van és hogyan íródnak a mai drámák.

Hat magyar és négy román nyelvű előadás kerül színpadra az idén, illetve két felnőtteket célzó bábjáték.

Ebből kettő, a Kovács János meghal és a Béka-királykisasszonny a társulat új évadának a részét képezi, és a dráMA keretein belül mutatják be őket.

Részletes leírásokat az előadásokról a Tomcsa Sándor Színház oldalán találhatunk. Közös jellemzőjük, hogy szinte kivétel nélkül mindegyik aktuális és közéleti problémákat feszeget.

Sok az intimebb, meghittebb, kevés férőhelyes előadás, ami egyébként is gyakran jellemzi a kortárs alkotásokat. De nagyszínpados bemutatóra is próbáltak törekedni – mondta az igazgató. Ott van például a hétfői Semmit se bánok, nyitásnak mindenképp ajánlja, az már csak hab a tortán, hogy Székely Csaba is Udvarhelyre látogat majd.

Teázz, randizz, csöppenj bele

Lesz T.E.A., azaz találkozás egy alkotóval: itt Győrfi Katát, Hatházi Andrást és Dálnoky Csillát lehet majd közelebbről megismerni szerdán, pénteken és szombaton délutánonként hat órától.

Emellett a nézők az előadások után nem-hagyományos közönségtalálkozókon vehetnek részt. Ha mindig is furdalt valakit a kíváncsiság, milyen lehet a színpadon állni, most eljött a megfelelő alkalom kipróbálni! A bemutatók után ugyanis meg lehet majd nézni a díszletet, a kellékeket és a jelmezeket a CSÖPPENJ BELE programnak köszönhetően. Vagy VILLÁMRANDIZNI is lehet az alkotókkal, itt két percig szemtől szemben lesz alkalma mindenkinek kérdezni, gratulálni, véleményt mondani, kritikát formálni.

Péntek és szombat lesz az esemény csúcspontja.

Lesz koncert, felnőtteknek szóló bábelőadás, DráMa-párbaj, Beugró, fergeteges buli és meglepetés programok. Másnap, a magyar dráma napján többek között kiderül hogyan főz Tóth Árpi, Fincziski Andrea jósdával várja a látogatókat, a színészek ruháiból lehet válogatni, és lesz színészkölcsönző meg gyerekprogramok is.

Itt a cél a közösségi hangulat megteremtése, mivel a fesztivál nemcsak a színházé vagy a szervező csoporté, hanem az egész városé, és ezek azok a programok, amelyek igyekeznek tényleg mindenkit bevonni – összegzett Dálnoky Réka.