Lesz-e ingyen tokány a Szejkén május 1-kor?

fotó: Barcsa István

Az első és legfontosabb kérdés, ami felmerül az udvarhelyiekben az, hogy miért érdemes kimenni a szejkei ünnepségre? Mert szép az idő s a táj, mert jók a programok, és mert van ingyen tokány – mondja a városi legenda.

Na, hát nagyon úgy néz ki, hogy

idén sem lesz ingyen tokány.

Arra a kérdésemre, hogy „Hát de miért?” Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője azt válaszolta, hogy nem is érti a kérdést. „Ez nem így működik, hogy mi összeülünk, és főzünk egy tokányt, és osztogatjuk az embereknek.” Mondom, hát dehogynem, itt azt mondják, hogy eddig ez volt a módi, s hogy az emberek nagyon nem örültek tavaly, amikor ezt a jó populista szokást megreformálták. Az önkormányzat szóvivője szerint az ingyen tokány osztogatásával törvényeket szegnének meg.

Hát akkor mit eszünk, ha nem ingyen tokányt?

Program:

9:45-kor biciklisek gyülekeznek Bethlen-negyedi parkban és a Márton Áron téren, a Patkóból pedig közös indulás

11:00-15:00 között fellépnek a helyi néptáncegyüttesek közül a Serittő és a Boróka, valamint a Finnországból érkező Folk Dance Group Purpuri néptáncegyüttes, a Fortuna Dance és a Fit Girls tánciskolák, lesz Mozsikácska gyerekkoncert és Classical Singers.

15:00 kerékpársorsolás.

A polgármesteri hivatal azokban a kérdésekben, hogy kik s mit fognak sütni, a tavalyi tapasztalataira hagyatkozott. Zörgő Noémi azt mondta, hogy tavaly a szabadtéri sütés meghaladta a helyi vendéglátósok kapacitását (nincs elég rácsfelület, nem tudnak két helyen felszolgálni, rengeteget kellett sorba állni). És erre megoldásként azt találták ki, hogy egy sepsiszentgyörgyi vendéglátóst hívnak meg – akit ráadásul elég nehéz volt ebben az időszakban megszerezni. Azt, hogy ez ki lesz pontosan, nem tudták megmondani, és a teljes menüt sem lehet tudni, de a szóvivő megnyugtatott, hogy flekken és miccs biztosan lesz.

Mi lesz, ha esni fog? „Hát esni fog” – kaptuk a választ. Rossz idő esetén nincs sportcsarnokos, kultúrházas B-terv a szabadtéri rendezvényre.

A városi majális különjáratai 10:30-kor és 11:30-kor indulnak a Szejkére a Patkóból. A buszok a kórház, Junior, Septimia, Szejkefürdő útvonalon közlekednek majd. Visszafelé 15:00-kor és 16:00-kor lesznek buszok. A rendkívüli buszjáratra a városi buszjegyek lesznek érvényesek.