Lesz-e hó karácsonykor?

Hidegebb és enyhébb időszakok váltakoznak majd, és nem túl bőséges csapadék is várható országszerte a december 20 – január 2-a közötti időszakban – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Erdélyben a sokéves átlagnak megfelelő nappali, 1 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékleti értékekkel indul a hét, majd 21–23-án a -4 és -2 fok közötti értékek lesznek jellemzők.

Karácsonyra enyhül az idő, december 25-27-én már 8-9 fok körüli nappali csúcsértékek várhatók. December 28-ától fokozatosan ismét lehűl a levegő, január első napjaiban 0 fok körül alakulnak a csúcsértékek. December 22-23-a éjszaka lesz a leghidegebb, akkorra -12 fokot jósolnak a meteorológusok, de a december 25–28. közötti enyhülés 1-2 fokkal fagypont fölé viszi az éjszakai hőmérsékleti értékeket. Az év utolsó és az új év első napjaiban ismét -8 és -6 fok körüli minimumok várhatók.

Nagy térségekre kiterjedő, de mennyiségben nem jelentős csapadékra december 24-e és 27-e között lehet számítani. Helyenként december 28-a és január 2-a között is eshet, illetve december 20-án is.

A hegyvidéken hétfőn a csúcsérték -6 fok körül, a minimum -7 fok körül alakul. Ezután lehűlés várható, a hét közepén -12 fok körül alakul a nappali, -17 fok körül az éjszakai hőmérséklet. A felmelegedés hegyvidéken is érezteti hatását,a karácsony utáni napokban 3-4 fokos csúcsértékek és 0 fok körüli minimumok várhatók. December 27-e után ismét -5 és -4 fok körül alakul a nappali, valamint -10 és -9 fok között az éjszakai hőmérséklet. Csapadék a kéthetes időszak elején, illetve december 23. után lehetséges.

Hótakaró vagy hót-akaró lesz karácsonyra?

Nagy István, közismertebb nevén Meteo Pityu, a szentegyházi meteo állomás meteorológusa szerint „az előttünk álló időszak időjárását két nagy kiterjedésű bárikus mező fogja meghatározni. Kontinensünket egy tőlünk nyugatra elterülő magas nyomású térség, illetve egy tőlünk keletre lévő, kiterjedt légörvény polarizálja. Ennek a felállásnak köszönhetően tágabb térségünkbe hideg, sarki eredetű légtömeg fog behatolni északról, leszerelve a hőmérsékletet a „télies” (…bármit is jelentsen ez) intervallumba.”

„Szóval, úgy kb. a hét elejétől kell számítani a lehűlésre, amikor -15 fokot súroló minimum-hőmérsékleteink is lehetségesek lesznek. A hőmérsékleteink nagyrészt az időszaknak megfelelően alakulnak (ha a 2000-es évtől vett adatbázist nézzük). (…) Úgy nagyjából egy hét múlva esedékes egy jelentősebb felmelegedés, ahogyan a fentebb említett, ámde akkorra már kipurcanó anticiklon helyét átveszi egy igencsak markáns légörvény. Ennek a Baltikum fölött centrálódó ciklonnak az előoldalán fog délről feláramlani a felmelegedést okozó, melegebb légtömeg” – írja bejegyzésében a meteorológus, hozzátéve, „a dolog még alakulhat akármerre… Így hát legyünk optimisták (ha hó pártiak, vagy akár antifagyisták vagyunk. A lényeg, hogy ígyis-úgyis lesz hótakaró vagy „hót-akaró”.

Székelyudvarhelyen

a weather.com előrejelzései szerint keddtől egészen csütörtökig -4 fok körüli nappali csúcsértékek várhatók, éjszakára még jobban lehűl a levegő, kedden -7, szerdára már -14 Celsius-fokra csökken a hőmérséklet, csütörtök éjszaka valamivel melegebb lesz, aznap éjszakára -8 Celsius-fokot jósolnak a meteorológusok.

December 24-én 3 Celcius-fok lesz a nappali csúcs a meteorológusok szerint és 80 százalékos valószínűséggel gyenge havazásra is számíthatunk, mintegy 2-3 cm-nyi vastagságban.

Karácsony napján 7 Celsius-fokra emelkedik a nappali hőmérséklet és nagy valószínűséggel csapadékra számíthatunk, az esőzések pedig egész jövő csütörtökig, december 30-áig tartanak majd, a hőmérsékleti értékek 7 és 10 Celsius-fok között alakulnak. Az év utolsó napjára 0 Celsius-fokot jósolnak a meteorológusok és nagy valószínűséggel hózáporra számíthatunk, éjszakára pedig -5 Celsius-fokra hűl le a hőmérséklet.

A hét első napjain havazásra számíthatunk, a hőmérsékleti értékek 0 és 1 Celsius-fok körül alakulnak majd, éjszakára akára -4 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.