Lesz-e hó karácsonykor?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) csütörtökön elsőfokú (sárga jelzésű) szélriasztást adott ki a Körösvidék nagy részére és Erdély északnyugati felére, írják az Agerpresen.

A szakemberek szerint csütörtök este 10 órától péntek délig az említett két régióban megerősödik a szél, a légmozgások sebessége elérheti az 55-60 kilométert óránként.

Ugyanakkor a magas hegyvidéken másodfokú (narancssárga) hóviharriasztás lesz érvényes péntek este 6 órától vasárnap reggel 10 óráig.

A meteorológusok figyelmeztetnek, hogy főként a hegyek 1500 méter fölött fekvő térségeiben a szél nagy erővel fog fújni, a széllökések sebessége meghaladhatja a 110-120 kilométert óránként, és emellett havazni is fog. A hóviharok miatt a látási távolság nagyon lecsökken.

Az ANM egy másik elsőfokú riasztást is kiadott, amely szerint péntek déltől vasárnap reggel 10 óráig országszerte erős szélre, a hegyekben havazásra és hóviharra lehet számítani.

Máramarosban és Erdélyben a péntekről szombatra virradó éjszakától kezdődően időközönként havazni fog és hóréteg képződik. A hevesen fújó szél miatt hóviharokra is számítani lehet.

Enyhe havazás helyenként Moldvában, a Körösvidéken és a Bánságban is előfordulhat – figyelmeztetnek még a meteorológusok.

Mit mond Meteo Pityu?

Pénteken havazni fog, a déli órákban kicsit szünetel, este újra lesz havazás, emellett szélre is számítani kell. Szombaton szintén havazás és szélfúvás lesz. „Ez a tél kb. két napot fog tartani”, sugallja Meteo Pityu Facebookon, hogy az időjárás nem biztos kitart majd karácsonykor is. Pontosabb infókat későbbre ígér.

Az AccuWeather szerint

pénteken, szombaton és vasárnap is lehet számítani havazásra: pénteken még keveredik esővel, jéggel, de utána már csak a hó marad.

A leghidegebb szombaton lesz, ekkor 0 Celsius-fok fölé nem mennek majd a hőmérők higanyszálai, pénteken és vasárnap 3 fok is lehet. Éjszakánként -3 Celsius -fokig hűl a levegő.