Lesöpörték magukról a pókhálót, majd játékba kezdtek

Piros fonálgombolyag, színes lufik hevernek a kör alakban elhelyezett székek lábánál szerdán délután a művelődési ház koncerttermében, ahol már gyülekeznek a kulturális intézmények igazgatói, civil szervezetek, játékkészítők. Még nem sejtik talán, hogy nem csak kerekasztal-beszélgetésre jöttek, játszani is fognak, hivatalosan is megnyitva ezzel a 2023-as évet, mely Székelyudvarhelyen a játéké lesz.

Egy fonal ide, egy fonal oda

Pontban 17 órakor el is kezdődik a játék a koncertteremben. A Tomcsa Sándor Színház színésze, Albert Orsolya veszi kezébe a piros gombolyagot, majd elmondja a játékszabályokat: mielőtt a fonalat átdobnák valaki másnak, be kell mutatkozzanak és elmondják, mi a kedvenc játékuk. Ám előző társuk kedvencét is meg kell jegyezniük, ennek később jelentősége lesz, mondja a színésznő, és már dobja is a gombolyagot az első személynek, Szilveszter Barbarának, a Lilapont Egyesület társalapítójának, aki a Scrabble-t említi mint kedvenc játékát. 

Majd a gombolyag fonalának végét megfogva, tovább dobja azt a Művelődési Ház igazgatójának, Simon Mária Tímeának, akinek a World of Warcraft számítógépes játék a kedvence. 

A gombolyag aztán sorra mindenkinél ott landol, s így tudjuk meg azt is, hogy a tollaslabda Nagy Pál színházigazgató kedvence, Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely igazgatója kosárlabdázni szeret, Veres Detti, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány munkatársa a Sequence társasjátékot játssza szívesen, Máthé László Ferenc, a városháza rendezvényszervező osztályának vezetője gitározni szeret a leginkább.

Senki nem marad ki a játékból, Miklós Zoltán múzeumigazgató, Szőcs Endre könyvtárigazgató, Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője, Tamás Vanda, a KÖZ. közösségi tér ötletgazdája, Dósa Zoltán, Babeș-Bolyai Tudományegyetem székelyudvarhelyre kihelyezett pedagógiai karának igazgatója, Mester Zoltán, a VSK igazgatója, Ölvedi Zsolt alpolgármester és a Mind Fitness Games társasjáték-készítő vállalkozás tagjai is megosztják velünk kedvenc játékaikat. 

Egy kicsit vesszük le figyelmünket a játékról, hogy a fényképezőgép lencséjét megtörüljük, máris pókhálót fontak a játékosok, akiknek most vissza kell bontaniuk azt úgy, hogy előző társuk kedvenc játékát említik. A feladatot sikeresen vették a beszélgetés résztvevői, pókhálótól megszabadulva hallgathatták Dósa Zoltán pszichológus gondolatait, mennyi mindenre jó a játék.

Hát a felnőtteknek mi marad?

Dósa Zoltán szerint nagy butaság lenne azt hinni, hogy pusztán a gyerekkorra korlátozódik a játék ideje, a játék egyetemes.

A játékot igen-igen komolyan kell venni, mondja: tanulási tevékenység, kognitív fejlesztési lehetőség és örömszerző funkciója is van, ám utóbbi Dósa Zoltán szerint másodlagos. A legtöbb játékban nem csak az öröm hajt bennünket, hanem az is, hogy egy ágazatnak a szakértőjévé váljunk: „Én jártam lábteniszezni, nagyokat veszekedtünk, mert nem tudtunk elvonatkoztatni attól, hogy ez játék. Nagyon-nagyon komolyan vettük a játékot” – meséli, hozzátéve: „nem igaz, hogy a felnőttek világa játéktalan, csak felnőttkorban már megvan a kettős tudat: hogy mi a valóság, és mi a játék.

Játsszon Udvarhely!

„A játéknak fontos szerepe van az életünkben, ezért is gondoltuk úgy, hogy a 2023-as év a játék éve legyen” – magyarázza Máthé László Ferenc, a városháza rendezvényszervező osztályának vezetője. A játék minden megjelenési formájára gondoltak, a „komolytól a könnyedig”. 

Emellett sok intézmény ünnepli évfordulóját, közülük mindenki ki színpadon, ki hangszeren, de mindig játszik:  a Tomcsa Sándor Színház 25 évet tölt, ahogy az Udvarhely Néptáncműhely is, 15. évadját ünnepli a Székelyföldi Filharmónia, megalakulásának 155. évét a Dalegylet, 95 évét pedig a Balázs Ferenc vegyeskar.

– Azt mondtuk, hogy játsszon Udvarhely, ami azt jelenti, hogy a legtöbb programból visszaköszön a játékosság. Ma csak ízelítőt adunk mindebből, sokan vagyunk, sok partnerünk van a játék évében, számos civil szervezet, kulturális intézmény társult hozzánk, hogy sikeres legyen az idei év – jelenti ki Máthé László Ferenc, majd arra hív mindenkit, hogy játsszunk.

De mit, de mit?

– Például egy mesterségem címerét – vezeti fel az újabb játékot Albert Orsolya színésznő, majd bele is kezd: „mesterségem címere Piros. Produkció. Azt szeretnénk, ha ebben az évben is tudnánk játszani azzal, hogy mi, művészek hogy látjuk a különböző művészeti alkotásokat, milyen alkotások születhetnek meg egy műtárgyból, ezzel szeretnénk a játék évébe bekapcsolódni.”

Hagyományokkal, tradíciókkal foglalkozó intézmény vagyunk, írja körül mesterségüket Bartalis Izabella, a Hargita Megye Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője. A játék éve tematikát is a hagyományok oldaláról közelítenék meg: interaktív kiállítást terveznek néprajzi gyűjteményekből, rekonstruált, tájházakban fennmaradt gyerekjátékból, melyeket kipróbálhatnának a látogatók. Emellett egy kiállítással készülnek a Haáz Rezső Múzeummal közösen, az Orbán Balázs nyomdokain anyagából szeretnének kiragadni olyan pillanatképeket, melyek a gyermeki játékra utalnak.

A Lilapont Egyesület, akik „mesterségének címere” a korai fejlesztés, tavasszal egy közös játékkészítésre hív mindenkit: fejlesztő játékok készülnének, megmutatva, hogy otthon is el lehet ezeket készíteni. Az autizmus világnapjára is készülnek, ezúttal két hetes programsorozattal, amely alatt az érzékenyítésre is nagy hangsúlyt fektetnének.

A The Color Run-t is elhoznák a városi parkba?

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány idén egy még tovább tartó KupakMOZAIKkal készül az RDE-vel közösen, hogy senki ne maradjon ki: egy-egy játékot ábrázoló mozaikot kell majd kupakokból kirakni a csapatoknak – mondja el Veres Detti kommunikációs felelős.

A Fuss neki! adománygyűjtő program is játékosabb, még színesebb lenne: a bemelegítés csapatjátékból állna, a szaladópályát játéktáblává festenék, a díjak idén társasjátékok lennének. Emellett a The Color Run-hoz hasonló hangulatot szeretnének teremteni, a befutókat színes porok lepnék be, és idén a legjátékosabb adománygyűjtő nagyköveteket szeretnék díjazni.

A KÖZ. közösségi tér társasjáték- és kvízesteket szervezne havonta, és az UFF-fal közösen egy egész évet felölelő társasjátékozást találtak ki, melynek minden hónapban más tematikája lenne, és decemberben lenne a díjosztás. Emellett családfesztiválra is készülnek, a tervek szerint augusztusban, egy teljes hétvégén.

Mestersége címere a Tomcsa Sándor Színház, eddig is játszottak, ezután is játszani fognak – kezd bele Nagy Pál színházigazgató a terveik felsorolásába. Foci utcabajnokság, udvarhelyi olimpia játékok szervezésén ötletelnek az UFF-fal, valamint a VSK-val közösen, de a saját korosztálya játékait, így a kockázást, malmozást is visszahoznák, közös játékra hívva a barátokat.

Kirakósozni hívják a várost

A társasjáték-bajnokságokat szeretnék fellendíteni a városi könyvtárban is, mondja el Szőcs Endre könyvtárigazgató, aki mestersége címereként csak annyit mondott, K. K. Mint kiderült, ez a különleges könyvtár rövidítése, ahová nyáron egy 5,70 x 1,57 méteres, 33.600 darabos puzzle kirakására hívják a városlakókat, de évközben is sok játékos programmal várják a könyvtárlátogatókat, melyekről korábban nekünk is beszámolt az igazgató.

Mesterségük címere a népzene és néptánc, és akárcsak a színház, ők is 25. évfordulójukat ünneplik – csatlakozik a játékba az Udvarhely Néptáncműhely vezetője, Orendi István. Év közben ők is folyamatosan játszanak, színpadon, hangszereken, mondja a vezető, ők „nagy látványossággal” egyelőre nem készültek a játék évében, de már vannak ötletek a csapaton belül – fogalmaz.

Mestersége címere a VSK (Városi Sportklub) – jelenteti ki Mester Zoltán, az első szó vezetéknevével való összecsengését mindenki megmosolyogja. A VSK a felnőtteket is megtanítaná korcsolyázni, heti négy alkalommal tartanának edzéseket, emellett több helyszínes, többnapos rendezvénnyé alakítanák a sportágválasztót, és az Udvarhely Napokra is készülnek, játékolimpiával.

A Művelődési Ház a játék kultúrtöténetét ismertetné meg egy rendhagyó órán belül az iskolásokkal, szó lenne arról, mióta és mit játszik az ember, mely játékok voltak azok, amelyek megváltoztatták a gondolkodásunkat – magyarázza Simon Mária Tímea, az intézmény vezetője.  A 120 éve született játékelmélet atyjáról, Neumann Jánosról is megemlékeznének, matematikusokkal, közgazdászokkal járnák körül a játékelmélet témáját, de a számítógépek hasznosságát és a veszélyeit is kihangsúlyoznák.

Az udvarhelyi zenei programba is belevinnék a játékot, olyan zenekarokat próbáltak hívni, akiknek a nevében vagy dalaiban benne van a játék. Emellett a komediTÁsok és az Üvegfigurák ifjúsági színjátszó csoporttal közösen készülnek a nemzeti ünnepekre. 

A Haáz Rezső Múzeum gyerekjátékokból álló kiállításra készül, de még előtte nyílik a pálos rend történetét bemutató vándorkiállítás, a Múzeumok Éjszakájára is még több játékkal készülnek, novemberben kiállítás nyílik Bolyai, Erdély géniusza címmel.

Szabó Károly, a városi könyvtár látvány- és hangzóanyagrészlegének vezetője is beszállt egy programmal a tervekbe: „kullancsgyűjtő játékra” hív mindenkit a Szejkére, azaz szabadtéri filmvetítésre, melyet, ha az idő engedi, többször is megszerveznének.

Nem voltak ugyan jelen, de elküldte terveit a Caritas és az UFF is: előbbi interaktív társasjátékra hívná meg a fiatalokat, utóbbi A játék mindenkié címmel indít programsorozatot februártól egészen decemberig. Jégkarnevállal indítanak, de lesz föld napi hétvége, 29. diáknapok, ennek a Játék mindenkié különkiadása, strandhétvége, nyárbúcsúztató hétvége, látás hónapja tematikus hétvége és Mikulásozás is. 

A SZÉK február 7-március 3. között osztályközösségeket, munkaközösségeket vár játékos foglalkozásokra, és május 5-én, – három év kihagyás után – megszervezik a Focikupát is, amelybe bevonnák a város középiskolásait. A Székelyföldi Legendárium rajzfilmpremierre készül rajzfilmfigurákkal, jelmezekkel, emellett megnyitják a székely édességek múzeumát, valamint az óriásbogár kiállítást, és a kisvonatot is kölcsönadnák a városnak néhány rendezvényre – olvas fel még több elküldött tervet Máthé László Ferenc.

– A mi, azaz a városháza rendezvényszervező osztályának feladata lesz, hogy ezt a sok eseményt egy láncra fűzzük fel, de nekünk is van egy tervünk: egy nagy expót szerveznénk a városi sportcsarnokban, ahol gyártókat, forgalmazókat vonultatnánk fel, a hagyományos játékoktól a számítógépes játékokig, minden megtalálható lenne – osztja meg utolsóként ötletüket a rendezvényszervező iroda vezetője. 

A kerekasztal-beszélgetés végén aztán közös lufijáték következik: egymás kezét fogva kell a levegőben tartsák a színes lufikat, egy sem eshet le a földre. A résztvevők sikeresen vették ezt a játékot, ám a többi még hátra van.