Lenyeljük a pénzünk egyharmadát

A legtöbb európai államtól eltérően, ahol a közüzemi költségek és számlák képezik a családok kiadásainak legnagyobb hányadát, Romániában a legtöbb pénz élelemre megy – írja a Gândul napilap.

Az Eurostat jelentése szerint az élelemre és alkoholmentes italokra bevétele 27,8 százalékát költi egy átlagos romániai család szemben az európai átlag 12,2 százalékkal.

A számlákra 22,5 százalék megy el az európaiak átlagos 24,2 százalékához képest. Utazásra-szállításra 11,2 százaléknyit költünk az EU 13 százalékos átlagához viszonyítva. Egyéb javakra és szolgáltatásokra az európai átlag esetében 11,4 százalék megy el, míg mi 3,7 százalékot fordíthatunk erre. Az alkohol és dohányfogyasztásban azonban élen járunk az 5,7 százalékunkkal. A többi európai átlagosan a bevétele 3,8 százalékát költi rá.

A kommunikációra a költségvetésünk 4,1 százalékát (EU-átlag: 2,5 százalék), oktatásra 2,1 százalékát (EU-átlag: 1,1 százalék) fordítjuk, az egészségünk megtartására pedig a 6 százalékot kell költenünk, míg egy átlag európai 4 százalékkal megússza.

Kultúrára a kiadásaink 5,8 százaléka jut, ez Európában 8,5 százalékot jelent.