Lemondott Pál Dénes, meg is van az utódja

A közéletben elválnak útjaik az üzlettársaknak, András Lehelnek és Pál Dénesnek.
Fotó: archív, Gál Előd

Pál Dénes lemondott az önkormányzati képviselői mandátumáról, lemondását június 11-én, pénteken iktatta a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban – közölte szombati Facebook-bejegyzésében a Szabad Emberek Pártja (POL), melynek választási listáját éppen a Melinda cégcsoport tulajdonosa vezette.

„Döntését a frakció tudomásul vette, és természetesen megérti a személyes döntést, még ha nem is örül – hisz a kampányban alapembere volt a székelyudvarhelyi Szabad Emberek Pártjának” – reagált a szervezet a lemondásra, megköszönve az eddigi munkáját.

A lemondás időzítése érdekes,

ugyanis éppen június 15-e a vagyon- és érdeknyilatkozatok leadási határideje, azonban az érintett és a frakcióvezető András Lehel is határozottan cáfolt bármilyen összefüggést. Mindketten azt állították, hogy András Lehel egy napon iktatta az említett nyilatkozatokat és a felmondást. Nincs titkolnivalóm, mondta Pál Dénes, emlékeztetve, hogy már a jelölésekor és megválasztása után is leadta a törvényes dokumentumokat, illetve a lemondást követő 15 nap elteltével is meg fogja tenni. Leellenőriztük, a városháza honlapjáról valóban letölthető a két, 2020 novemberében iktatott dokumentum, a frissített változatok még nem jelentek meg.

Viszont sem ő, sem a frakcióvezető nem kívánta részletezni, hogy miért is mondott le, mit értenek „személyes okok” alatt. Pál Dénes időt kért, hogy leülepedjenek a dolgok, és azt ígérte, hogy „a megfelelő időben” részletesen, időrendi sorrendben tájékoztatni fog azokról az eseményekről és okokról, amelyek a távozásához vezettek, azokról a problémákról és akadályokról, amelyekbe ütközött az alig féléves önkormányzati munkája során. Azt is mondta, hogy nem zárkózik el teljesen a közélettől, ha valaki megkeresi, ő ezentúl is szívesen válaszol.

Ki váltja és mikor?

Főszabály szerint Pál Dénes megüresedő helyét a helyi önkormányzatban a Szabad Emberek Pártjának listáján soron következő tag veszi át, viszont Tamás Béla értékesítési menedzser nem vállalta el, ezért az utána következő Bíró Lóránd belsőépítészeti dizájner lesz az önkormányzati testület új tagja – mondta el András Lehel a POL frakció nevében.

Fotó: Bíró Lóránd Facebook-oldala

Pál Dénes lemondását már a keddi, június 15-ei rendkívüli tanácsülésén tudomásul veheti a helyi tanács, és üressé nyilváníthatja a helyét. Ez után kezdődik el a mandátumérvényesítési eljárás a bíróságon, mondta el Venczel Attila főjegyző, aki abban bízik, hogy akár a júniusi rendes tanácsülésen be tudják iktatni az új tanácsost.

Nem ez lesz az első csere a POL-ban a választások óta: Albert Sándor azért mondott le, mert városmenedzser lett, helyére Godra Zsolt lépett, miután Ferencz Albert nem vállalta.