Lemondott Dăncilă

A párt Országos Végrehajtó Bizottságának kedden tartott ülésén lemondott Viorica Dăncilă a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségéről. Ügyvivő jelleggel Marcel Ciolacu vezeti a politikai szervezetet, az új főtitkár Paul Stănescu lett. Másfél hónap múlva pártkongresszust hívnak össze.

– Megértettem kollégáim véleményét, akik a párt újraépítését óhajtják, és azt is, hogy valakinek felelősséget kell vállalnia a választások eredményéért. Ez nem a gyengeség, hanem a méltóság pillanata, és úgy gondolom, hogy le kellett mondanom a PSD-elnöki tisztségemről. A párt érdekében tettem meg ezt a gesztust – idézi a korábbi elnököt az Agerpres hírügynökség.

A sajtónak nyilatkozva Dăncilă elmondta, tiszteletben tartja kollégái döntését, miszerint új vezetőséget, jövőképet, programot igényelnek. Hozzátette, a párt élén eltöltött öt hónap kevés volt, ahhoz, hogy jelentős eredményeket tudjon felmutatni, stabil csapatot tudjon kiépíteni maga mögé.

Marcel Ciolacu, a frissen kinevezett ügyvivő a “normalitás gesztusaként” értékelte a korábbi PSD elnök lemondását. Elmondta, először történik meg az a pártnál, hogy a pártelnökön kívül a teljes vezetőség lemond, “totális újraindítás” lesz – adja hírül az Agerpres.