Lemondott az USR elnöke

Dacian Cioloş hivatalosan is bejelentette, hogy lemond a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségéről, írja az Agerpres hírügynökség a politikus hétfő esti sajtótájékoztatójára hivatkozva.

Elnökké választásakor a USR modernizálását tűzte ki célul, és ehhez a 24 tagú országos elnökség támogatására lett volna szüksége. Azért mondott le, mert ezt a támogatást nem kapta meg a párt vezetőtestületétől, indokolta meg döntését.

Emlékeztetett: tavaly arra kérte a tisztújító kongresszus előtt Dan Barnát, hogy mindketten lépjenek hátra, ne pályázzák meg az elnöki tisztséget, mert ezzel esélyt adnak a párt „regenerálódására”. Mint mondta, az USR jelenlegi alelnöke nem hallgatott rá, s ennek néhány hónappal később megmutatkozott az eredménye (az augusztusi tisztújító választáson Barna és Cioloş is indult az elnökségért – szerk. megj.).

Cioloş beszámolt arról is, hogy rendszeresen 11-14-es eredménnyel zárultak a szavazások az USR-t érintő döntésekről az alakulat vezetőtestületében. Ez szerinte arra utal, hogy „nehezen áthidalható szakadék” keletkezett a pártban. Úgy fogalmazott: nem azt fájlalja, hogy nem tudta érvényesíteni az akaratát, csak nem hisz már abban, hogy együtt tud működni azokkal, akik nem támogatták a megválasztását a tisztújító kongresszuson.

Cioloş a továbbiakban sem kíván indulni újabb elnöki mandátumért, „nincs semmi értelme”, fogalmazott, azonban továbbra is az USR tagja kíván maradni. Úgy véli, hogy a pártnak alapszabály-módosításra van szüksége, mert nem működhet tovább a jelenlegi formában. Szerinte az USR-nek le kell vonnia a tavalyi kormányzati részvétel és a politikai válság tanulságait, és új alapokra építkezve kell felkészülnie a 2024-es választásokra.

A párt vezetését ideiglenesen a tavalyi tisztújító kongresszuson legtöbb szavazattal megválasztott alelnök, Cătălin Drulă veszi át.