Lemondott az ANAF elnöke

Lemondott Lucian Heiuş, az Országos Adóhatóság (ANAF) elnöke, akit tavaly májusban neveztek ki a hatóság élére, közölte döntését hétfőn, május 29-én Facebook-oldalán.

Közleményében azt írta, hogy az ANAF mandátuma alatt sikeresen teljesítette az országos helyreállítási terv (PNRR) mérföldköveit és a kormányprogram célkitűzéseit.

Részletesen beszámolt arról, hogy 2022-ben az intézmény 353,3 milliárd lej adót szedett be, ami 58 milliárd lejjel több, mint az előző évben. Emellett 27,99 milliárd lej értékű áfát térítettek vissza az előző év 24,34 milliárd lejéhez képest. Az idei év első öt hónapjában pedig az ANAF 11,451 milliárd lej áfát fizetett vissza.

Heiuş közölte azt is, hogy 2023 áprilisában 780 értesítést küldtek ki azoknak a magánszemélyeknek, akik nem tudták igazolni jövedelmüket. A mandátuma alatt pedig összesen 50.979 ellenőrzést végeztek az adófizetőknél, jogi és természetes személyeknél, amelyek eredményeként 3,688 milliárd lej adótöbbletet gyűjtöttek be az államkasszába. Emellett 25,274 dokumentumellenőrzés során további 554,2 millió lej többletbevételt szereztek.

Az adócsalás elleni igazgatóság 289 lehetséges bűncselekmény kivizsgálását kérte a bűnüldöző szervektől, amelyek összesen 621,8 millió lej kárt okoztak az államnak. Heiuş büszkeségét fejezte ki, hogy mandátuma ideje alatt az adóhatóság olyan területeken is felfedte az adóelkerüléseket, amelyekkel korábban nem foglalkoztak. Ugyanakkor sajnálja, hogy nem tudta befejezni az ANAF digitalizációját és a megkezdett projekteket, és reményét fejezte ki, hogy a következő elnök folytatni fogja az intézmény modernizálását.

Bejegyzésében ugyan nem indokolta lemondását, a ziare.com forrásai szerint a kormányrotációt követően az ANAF vezetését a PSD által javasolt személy veszi át, Heiuș – aki a liberális párt tagja – más pozíciót tölt majd be.

Kiemelt kép: Heius Lucian Ovidiu Facebook oldala
Agerpres