Lemondott a védelmi miniszter

Vasile Dîncu védelmi miniszter hétfőn délben jelentette be, hogy lemondott tisztségéről.

Fotó: Vasile Dîncu hivatalos Facebook-oldala

„Reggel benyújtottam lemondásomat a védelmi miniszteri tisztségről Nicolae Ciucănak, Románia miniszterelnökének” – írta Dîncu a saját Facebook-oldalán, azzal indokolva meg döntését, hogy lehetetlen volt együtt dolgozni Klaus Iohannis államfővel, aki egyben a hadsereg legfelsőbb parancsnoka is.

Bejegyzésében Dîncu arra is hivatkozott, hogy nem akarja akadályozni a döntéshozatali folyamatokat, illetve a minisztérium és hadsereg optimális működéséhez feltétlenül szükséges projekteket.

A G4Media szerint a miniszterelnök tudomást vett a lemondásról, később visszatérnek az átmeneti tárcavezető kinevezésével. A Dîncut javasló PSD elnöke, Marcel Ciolacu a miniszterelnököt kérte fel az interimátusra.

Dîncu lemondása nem érte teljesen váratlanul a romániai közéletet, ugyanis egy hete a Hotnews arról számolt be, hogy a kormánykoalícióban felmerült a miniszter számonkérése a Prima TV-ben tett nyilatkozatai miatt. A liberális párthoz közeli államfő és miniszterelnök mellett a Dîncut miniszternek jelölő PSD elnöke is elmarasztalóan viszonyult a tárcavezetőhöz, aki szerintük az országvezetéstől eltérő álláspontot képviselt. A kifogásolt nyilatkozat szerint az ukrajnai háború folytatódni fog, és az egyetlen esélyt a békére az Oroszországgal való tárgyalás jelenti, amiben a világ országai, az USA és a NATO is részt kell, hogy vállaljon.