Lemondások, bocsánatkérés, kormányátalakítás

Hétfőn is Dragnea diktálta a tempót a PSD végrehajtó bizottsági ülésén.
Fotó: economica.net

Jóváhagyta hétfőn a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottsága (CExN) az új összetételű Dăncilă-kormányt, miután néhány minisztert leváltottak. Florin Iordache képviselőházi alelnök bocsánatot kért a parlamentben elkövetett beintésért, Gabriela Firea bukaresti főpolgármester önként mondott le pártbeli tisztségeiről – tájékoztat az Agerpres.

Ilan Laufer miniszterelnök-helyettesként és fejlesztési miniszterként tér vissza a kormánycsapatba. A 35 éves politikus korábban egy félévig állt a gazdasági minisztérium élén, 2017 júniusától 2018 januárjáig.

A védelmi minisztérium élére

Gabriel Leş szenátort jelöli a PSD, miután Mihai Fifor önként lemondott a tisztségről. A 43 éves Leș vezette már a minisztériumot, a Grindeanu-kormány tagjaként, 2017 januárjától júniusig.

Az alsóház költségvetési bizottságának elnökét, Marius Budăi-t a munkaügyi tárca élére nevesítik Lia Olguţa Vasilescu helyére, aki a szállításügyi minisztérium élére kerülne Lucian Şova helyett.

A gazdasági minisztérium élén Niculae Bădălău váltja Dănuţ Andruşcát, a távközlési tárca vezetését Alexandru Petrescu venné át Petru Bogdan Cojocarutól, a kulturális tárca élére Daniel Breaz-t javasolják George Ivaşcu helyére, az ifjúsági és sportminiszteri tisztségbe pedig Constantin-Bogdan Matei-t Ioana Bran helyére.

Az ülésen bocsánatot kért

Florin Iordache képviselőházi alelnök a plénum előtt múlt héten tett obszcén gesztusáért. A PSD-s képviselő mindkét kezével beintett az ellenzéknek. Iordache azt mondta, az emelvényről távozóban tett gesztusa reflexszerű volt, és nem címezte egyik csoportnak sem a teremben.

Korábban Florin Roman liberális párti képviselő kérte, hogy Iordache kérjen bocsánatot, ellenkező esetben a PNL frakciója minden ülés elején kérni fogja a lemondását az alsóház alelnöki tisztségéből.

Fotó: romanialibera.ro

Lemondott, mielőtt megfosztották volna

párttisztségeitől Gabriela Firea bukaresti főpolgármester, aki szeptember óta következetesen támadta és lemondásra szólította fel Liviu Dragnea pártelnököt. Firea már a testület ülése előtt bejelentette, hogy önként lemond a PSD bukaresti szervezetének ideiglenes elnöki tisztségéről, tiltakozásul az ellen, hogy a pártelnök két éve nem hajlandó rendezni a helyzetet.

A PSD végrehajtó bizottsága mindenestől feloszlatta a PSD Ilfov megyei szervezetét, és ezzel arra kényszerítették Fireát, hogy lemondjon a Bukarest-Ilfov térségi országos alelnöki tisztségéről is. Firea az ülés után közölte: a PSD egyszerű tagja marad, és végig akarja vinni 2020-ig tartó főpolgármesteri mandátumát, sőt, újabb mandátumért is szívesen indulna.

Akkor most ki a miniszter?

Gazdaság: Dănuţ Andruşcă helyett Niculae Bădălău
Közlekedés: Lucian Şova helyett Olguţa Vasilescu
Fejlesztés: Paul Stănescu helyett Ilan Laufer
Védelem: Mihai Fifor helyett Gabriel Leş
Sport: Ioana Bran helyett Constantin Bogdan Matei
Művelődés: George Ivaşcu helyett Daniel Breaz
Távközlés: Bogdan Cojocaru helyett Alexandru Petrescu
Munkaügy: Olguța Vasilescu helyett Marius Budăi