Lekapcsolták a villanyt és aztán…

kiderült, ki a bajnok. Nézd meg, milyen volt a 2019-es városi gólyabál és a szervezők tánca.

Tömegnyomor, mindenfelé rohangáló zöld pólós UFF-os szervezők, a felújított Ifiház falára ragasztott alien-fejek – így kezdődött el a 2019-es városi gólyabál. Az egyetlen udvarhelyi rendezvény, ami évről évre tudja tartani magát a beígért kezdés időpontjához.

Idén is pontban hétkor ezzel a videóval bele is csaptak a lecsóba a szervezők. A videó, ahogy megszokhattuk, ismét egy nagyon profi munka volt. Ha eddig nem tudtuk volna, most biztos leesett a tantusz, hogy az ufók, még inkább az 51-es körzet lesz a gólyabál témája és azt is, hogy az egész Mars egy nagy szórakozóhely.

Megtaláltam a kijáratot – hámozta ki magát a függönyből Szűcs-Olcsváry Gellért, aki egy év kihagyás után ismét a gólyabál műsorvezetője volt, és szokásához híven megkérte a jelenlévőket: ne valaki ellen, hanem a szimpatizánsok mellett drukkoljanak, ezután bemutatta a Fancsali Barnából, Farkas Antalból, Péter Zoltánból, Mihály Csongorból, Tóth Tímeából, Molnos Alettából és Balázs Ádám diákpolgármesterből álló zsűrit.

Miután az ő bemutatásuk is megtörtént, széthúzták a függöny és neki is fogtunk a gólyák bemutatkozóinak, akiket ti már korábban megismerhettetek portálunkon, a gólyabált megelőzően, ugyanis gólyalesen volt az uh.ro csapata.

A gimisek kezdték a sort, náluk azt hiányoltuk, hogy előzetes ismeret nélkül meg sem tudtuk volna, hogy gimisek, de még azt sem, hogy hívják őket. Ez kellemetlen, mondta egy mellettem ülő, amikor Orsi, a Gimi gólyalánya lefagyott picit, de párja, Ádám nagyon jól faragta a rímeket, és bemutatkozójuk végén egy nagy előre szaltóval feledtette is a sérelmeket. „Én ezt ifjúkorunkban még hátrafelé is tudtam” – mondta el a műsorvezető, igaz, az még tizenöt kilóval régebben volt, tinédzserkorában, tette hozzá.

Hétvégén egyet jót bulizunk, ez a fácsebuk állapotunk – mondta Berni, a mezős gólyalány, aki szintén belegabalyodott az előre megírt sorokba, de a közönség egy biztató tapssal rendre tovább segítette őt. Párjának nem akadt problémája: „Géza vagyok a fejedelem, a nevadai fejedelem”.

A Peda gólyapárja produkciójával nagyon magasra rakta a lécet, amit addig talán senkinek és azután is kevés csapatnak sikerült megugrani. Náluk a bemutatkozás sem maradt el: „Szabi vagyok én, ő mellettem Kinga”, „Kingaaa”, „a gólyák közül a legnagyobb gizdaaa” – nyomták. Volt itt nagy oldschool kazettás lejátszóval való bevonulás, tánc, rap, és minden, ami jó.

Nem csak rappel lehet hódítani, ezt meg is tanultuk a negyedikként bemutatkozó refisektől, akik ízes székelységgel mutatták be egymást. „Én nem is tudom, mit mondjak róla, termete magas, mint egy pózna. S a pózna tetején egy üres korondi köcsög” – mondta Júlia Botiról és hiába tette hozzá, hogy „hiába, a memóriája zavaros, azért egy elég jó iparos”, ő is megkapta a magáét, főleg a főztje. Boti persze társa jó tulajdonságait is kiemelte: megtudtuk, az oroszhegyi leányzó a szilvát saját kézzel szedi. Júlia értékelte is Mózes Boti kedvességét, és viszonozta azt: „Na látják? Nem hülyegyerek, csak egy kicsit szőke. Látszik, hogy a fogorvosnak a kölyke”.

Az egymás oltogatása a Marin Preda gólyáinál is folytatódott: „Attila az én párom, aki nem tudja, mennyi kettő meg három” – kezdte bemutatójukat Klemi, akinek szintén kellett a közönség biztató tapsa, hogy eszébe jusson a szövege. Attila nem bízta a véletlenre, és hogy ne süljön be, hamar eldarálta a szövegét: „Klemi az én párom, aki egy két lábon járó álom” – kezdődött.

A Pallósok nem párjukat, inkább magukat mutatták be, megismerhettük Vivient Szováta bolygójáról, akiről hiába hiszik sokan, hogy nagyszájú, csak szimplán cuki. Társától, a gitár-jobbkezű és nagybőgő-balkezű Hunitól megtudhattuk, ők riszálnak és kornyikálnak szünetekben, míg Viviék magolnak, „mindkét értelemben”. A pár még egy lézerharcot is lenyomott a színpadon, nekünk is felpezsdült a vérünk, amikor felcsendült a Star Wars betétdala.

A hetedik pár a Bányai gólyapárja volt: „Dávid, azaz titkos ügynök egy, és Edit, titkos ügynök kettő”. Elmondták azzal bízták meg őket, hogy „bejussanak az 51-es körzetbe és információkat szivárogtassanak ki onnan”, aztán jöhetett egymás bemutatása. „Ő Dávid a társam, és egyben főnököm, nagyon okos, helyes, jóképű, keveset fizet és izzad, mint egy ló” – kezdte a gólyalány, és a fiú folytatta: „ügynök kettőnek bár az IQ-ja nem túl kimagasló, talpraesett, bátor lány és megvan benne az a versenyszellem, amire szükségünk is lesz”.

A bemutatkozók sorát a Kós gólyapárja fejezte be, részükről András egy rapszöveggel kezdett, de nem indult olyan gördülékenyen, mint eltervezte. Ezért egy finom „az istók b….a meg” is befigyelt a szövegébe, ami felpörgette, és utána egy kemény szöveggel kozmetikázta hibáját. „Ufó gárda, ufó-ufó gárda” – nyomta a refrént társa, Enikő hatalmas tapsot kiharcolva ezzel a tömegtől, még ha nem is úgy jöttek ki azok a magas hangok, ahogy kellene. „Gondoltam, hogy éneklek én is egyet, de lehet, hogy ugyanolyan fals lennék én is, mint a…” – csípte le a mondata végét a műsorvezető a Kós bemutatkozója után.

Aztán kihívta első áldozatát a feladatok közötti első közönségkérdésre. „Jézusmária! Ki vette neked ezt az inget? Nagyon szép, nagyon vagány! Az lesz az utolsó kívánságom, hogy egy ilyenbe temessenek el. Hason” – élcelődött Gellért az első bátor jelentkezővel. Ő megpróbált visszavágni a műsorvezetőnek és feltette a kérdést: „Mit csinál a szél?”, de csupán egy nem túl erőteljes fújj érkezett a tömegből. Támogatottságod alacsony – mondta Gellért a fiúnak, akinek végül sikerült helyesen válaszolnia a kérdésre.

Még egy közönségkérdést követően jöttek is a feladatok, elsőként a következő: „a fiúk azokból a tekenyőkből ki kell, hogy halásszák azokat az ollókat, amelyekkel elfogják majd vágni ezeket a szalagokat. De csak akkor foghatnak hozzá, amikor a leánykák kéz használata nélkül megették és totálisan lenyelték azt, ami a tányérban van. A tekenyőben levő trutyiból olyan színű ollót kell a fiúknak kiválasztani, ami passzol a szalaghoz, van zöld, sárga és piros”.

A sorrendet sem lehetett felcserélni, miután a lányok végeztek, a fiúk a csúszós színpadon kellett, hogy eljussanak a tálakhoz, kihalászniuk először a sárga ollót, elvágniuk vele a sárga szalagot, utána a zöld ollóval a zöld szalagot és végül a piros ollóval a pirosat. Két páronként küzdöttek meg egymással és az idővel a gólyák. A Palló és Gimi párosa volt a leggyorsabb, de nem sokkal maradt el tőlük a Bányai, a Peda, és a Refi gólyapárja sem.

A következő feladatnál a darts és az 51-es körzetről való tudásukat mérték össze a gólyák. A gólyapár egyik tagja 15 dobókából kellett minél több lufit kilyukasszon az ötből, aztán a másik tag a lufikból kieső kérdésekre kellett, hogy válaszoljon a végén. Volt egy kis bábeli zűrzavar, volt csapat, akinek mindkét tagja dobott, volt, ahol az válaszolt, aki dobott, de ettől eltekintve csak kijött a gólyák darts és 51-es körzetről való tudása.

Öt lufi volt a táblán, fél pontot jelentett egy-egy kihajítása, és újabb feleket a belőlük kieső kérdések megválaszolása. Ennél a próbánál a refisek taroltak, minden lufit sikerült ledobnia Botinak és a kérdésekből is csak egyet hibázott el. Igaz, azt, hogy a Föld hány százalékát alkotja víz, csak elég nehezen sikerült megválaszolnia, Gellért nagyban hozzájárult ennek sikeréhez. „Kicsit több, kicsit kevesebb, még egy kicsivel kevesebb” – hozták ki közösen a 71-et, ami a helyes válasz volt.

A Kósnak, és Pallónak is sikerült ugyan minden lufit ledobni, a kérdésekkel meggyűlt a bajuk, ugyanígy a négyet ledobó bányais fiúnak, míg a Mező négy ledobott lufijából kihulló kérdésre is helyesen válaszolt.        

Az utolsó feladat a szokásos közönségben való keresgélés köré épült. A közönségben néhány szék aljára egy-egy telefon volt ragasztva, a fiúknak ezt kellett megtalálniuk. Hogy miért, azt nem sikerült megfejtenünk, de gondoljuk, csupán azért, hogy a telefont gyorsan megtalálók így lépéselőnyre tegyenek szert.

A csapatok egy-egy nagy kartonlapot is kaptak, amelynek a hátán lévő rejtvény megfejtését ragasztóval kellett, hogy felírják a kartonlap üres oldalára, miután a fiúk végeztek a keresgéléssel. A feladat végén csillámport kellett végül rászórni a ragasztóra, így kirajzolódott a megfejtés: egy bolygó neve. A Refi párja ezzel is elsőként végzett.

A Palló és a Marin Preda fiúinak nagyon nehezen ment a telefonok megtalálása, de végül nekik is sikerült megoldaniuk a feladatot.  

Ezzel le is jártak a feladatok, a műsorvezető még picit élvezte a rivaldafényt, pózolgatott, megkérte a közönségkérdésre kifutó Timcsit, hogy felejtse el ezt a becenevet.

Aztán míg a zsűri döntött…

a közönség megnézhette a szervezők táncát, ami formabontóra sikerült, először szerepelt árnyjáték gólyabálos szervezőtáncban.

Majd elcsattant egy gólyaszelfi.

És a főszereplők felsorakoztak az eredményhirdetéshez.

A szokásokhoz híven először a harmadik és a második csapatot jelentették be, a harmadik helyen a Palló diákpárosa végzett: Lázár Hunor és Jakab Demeter Vivien. A második helyen a Peda gólyapárja: Varró Szabolcs és Márton Kinga. Ekkor, aki titokban számolgatott, már érezhette, mi lesz a végeredmény, de még várt egy utolsó meglepetés a jelenlévőkre. A maradék hat pár fejére korona került, és Gellért elmondta: az egyikük világít csak a sötétben és mindjárt le fogják kapcsolni a villanyt.

A villany leoltása után persze rögtön teljes káosz lett a színpadon, hullott a konfetti, mindenki a győztes pár nyakába borult.

A 2019-es gólyabál győztese a Refi duója: Gagyi Júlia és Mózes Botond lett.

Az eluralkodott káoszban azért még csattogtak a fotógépek, volt itt mindenféle csoportkép: győztesekről, gólyákról, szervezőkről, gratuláltak Szász Zsuzsa főszervezőnek és szépen lassan kiürült a terem, mindenki rohant valamelyik lokálba, hogy aztán újra összegyűljenek a gólyabál záróbuliján. 

Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok