Lejelentik azok adatait, akik átvételkor fizetnek az online rendelésért

Jelenteniük kell havi szinten a futárcégeknek az Országos Adóhatóságnál (ANAF) azon személyek adatait, akik átvételkor fizetnek az online rendelt termékekért – erről döntött szerdai ülésén a kormány. Az adóhivatalnak a feladó személyéről, a feladás helyszínéről és a leszállított áru ellenértékéről is be kell számolniuk a gyorspostai szolgáltatás nyújtó cégeknek.

Az adatszolgáltatás az átvevő saját felelősségre tett nyilatkozata alapján történik majd, az adatokat az adóhatóság 5 évig őrzi meg, utána pedig automatikusan törli azokat – ismertette a folyamatot Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Az intézkedéssel a valós haszonélvezőket szeretnék azonosítani, akik „kijátsszák az adók és illetékek befizetését”, mondta el a kormányszóvivő. Szerinte megalapozatlanok a félelmek, hogy a rendelkezéssel vissza lehet majd élni a vásárlók személyi adataival, a kormány megszerezte valamennyi illetékes intézmény, így a törvényhozási tanács, a személyes adatok kezelését felügyelő országos hatóság (ANSPDSP) engedélyét is, tette hozzá.

„Nem állunk olyan jól adóbehajtás terén, ennélfogva a kormánynak minden törvényes intézkedést meg kell hoznia annak érdekében, hogy mindenki fizesse be az adóját” – fogalmazott Dan Cărbunaru, hozzátéve, hogy a jogszabály alkalmazási szabályai tisztázni fogják majd az eljárás menetét.

Kiemelt kép: illusztráció
Agerpres