Lejegesedtek az utak szerda reggelre

A szerda reggel még a keddinél is több gondot okozott a sofőröknek a Hargita megyei utakon, mert nem csak hó, hanem jég is ellepte azokat.

A kénosi tetőn elakadt kamionokról tettek fel videót, a Hargitán havas útra, a városban a Hunyadi utcán, Udvarhely és Keresztúr között, valamint a Libánon jeges útra hívták fel a figyelmet képes bejegyzésekkel, kommentjeikkel a sofőrök.

A hargitai út. Fotó: Fazakas Csaba (Facebook)

A hargitai képeken egyébként látszik, hogy jár a hókotró, de mintha mégse győzné. Erre vonatkozó kérdésünkre az országutakért felelős igazgató, Cătălin Romanescu annyit mondott 9 óra 30 perckor, hogy nem jeges az útfelület.

A megyei utak valóban lejegesedtek, mert a hajnali mínuszokban megfagyott a csapadéktól nedves felület, de a sószóró gépek már beavatkoztak, és „meg kellett szűnjön a probléma”, mert komolyabb bajokról nem kaptak értesítést. Természetesen így is csak óvatosan, lassabban járható például a Libán, ajánlják.

Ami a város utcáit illeti, hivatalosan március 15-én lejárt a hótalanítási időszak, de a műszaki igazgatóság kérte a szakcéget, hogy a hónap végéig legyen készenlétben, így ma hajnalban két autót vetettek be sózásra a város fő útvonalain – tudtuk meg Zörgő Noémitől, a városháza szóvivőjétől.

A reggeli órákban egy személyi sérüléssel járó balesetről is beszámolt a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU): Fenyéden 3 autó ment össze, 5 személy enyhén megsérült, őket mentővel a városi kórházba szállították. Ha többet megtudunk a balesetről, külön cikkben is beszámolunk. Talán Bögözben is volt baleset az egyik Facebook-videó szerint, de erről még nincs hivatalos információnk.