Lehet nem egyetérteni, de ez nem oké

Parászka Boróka újságírót támadta Bartha Barna, a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetője Sepsiszentgyörgyön, a párt kommunikációs igazgatója nem hiszi, hogy a büntetőjog kategóriájába esik Bartha bármelyik kijelentése, ennek ellenére többen is elítélik a szavait.

„Meg lehet nézni, hallgatni egy Parászka Borókát, a Marosvásárhelyi Rádiótól. Hát az ilyeneket, ha a magyarok nem tudják felakasztani maguk közül, nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk” – mondta Bartha Barna, a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetője a párt októberben tartott székelyföldi körútján. A Transtelex hírportál szerint a marosvásárhelyi, székelykeresztúri, székelyudvarhelyi, csíkszeredai, kézdivásárhelyi eseményeket általában teljes érdektelenség övezte, a hallgatóság csak alig néhány emberből állt.

Így volt ez Sepsiszentgyörgyön is. A Transtelex újságírója szerint a három politikuson kívül, összesen hatan voltak a szűk körű, de nyilvános beszélgetésen az ottani unitárius templom gyülekezeti termében. Itt Bartha többek között arról beszélt, hogy ha Ceaușescu kétszer annyit élt volna, sem okozott volna akkora kárt a székely népnek, mint „az RTL Klub és a bandája”, ezután tette cikkünk elején olvasható kijelentését, majd „borzasztóan intelligensnek, de akkora gazembernek nevezi Parászka Borókát, amekkorát még nem látott”.

A Transtelex megkeresésére Péterfi Zita Ágnes, a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség lelkésze azt nyilatkozta, nem tudták, hogy konkrétan milyen célra fogják használni a termet, és „teljesen elhatárolódnak az ott elhangzó kijelentéstől”.

Mit szólnak az érintettek?

Kisberk Szabolcs, a Mi Hazánk kommunikációs igazgatója a Telex kérdéseire elmondta, nem hiszi, hogy a büntetőjog kategóriájába esik bármelyik kijelentés, amely elhangzott, és válaszlevelében egy magyar- és nemzetellenes provokátornak nevezi Parászka Borókát, hozzátéve, hogy a párt nem tartja szükségesnek senki meggyilkolását, és ki fogják vizsgálni az esetet.

Ugyanígy a marosvásárhelyi rendőrség is, amely a Hotnews híradása szerint hivatalból feljelentést tett az ügyben. Korábban a Parászka Borókát foglalkoztató Marosvásárhelyi Rádió is – amint főszerkesztője, Szász Attila tudomására jutott az eset – vizsgálta, milyen jogi lépéseket kell és lehet tenni, mondta az újságíró a Telexnek adott nyilatkozatában.

„A Mi Hazánk láthatóan két-három ember előtt szónokol, nincs mondanivalója se az erdélyieknek, se a székelyföldieknek, kell valami, amivel feltűnést tudnak kelteni” – idézi a Telex Parászka Boróka szavait, aki szerint ezt ugyanazzal az eszközzel érték el, amivel a szélsőjobb évek óta: agresszíven megtámadnak egy embert, akinek a neve valamennyi figyelmet hoz nekik. „Én vagyok a nyúl ezen az agárversenyen, de nem állt szándékomban rohangálni” – fogalmazott az újságíró, aki úgy véli, a román közmédia magyar nyelvű csatornájának az újságíróját támadta meg Bartha, ezért ez a sajtó és a közszolgálatiság elleni támadás, amit komolyan kell venni. Mióta a Transtelex először hírt adott az esetről,

többen elítélték Bartha szavait.

Így a Román Rádiótársaság is, amely a demokrácia, a jogállamiság alapvető normái elleni súlyos támadásnak tekinti a nyilatkozatot. „A Román Rádiótársaság ezekben a nehéz időkben határozottan elítél minden szélsőséges és manipulatív magatartást, amely erőszakot propagál és buzdít” – írják közleményükben.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is megszólalt az ügyben. Az elnök szerint függetlenül attól, hogy ki mit képvisel, a verbális erőszakot sem lehet elfogadni, „elutasítjuk és elfogadhatatlannak tartjuk bármilyen oldalról jön és bárki ellen irányul”.

A szövetségi elnök szerint senkit sem érhet agresszió a véleménye miatt, „lehet nem egyetérteni, de azért kell harcolnunk, hogy a szabad véleménynyilvánítást meg lehessen őrizni”, hozzátette, még akkor sem elfogadható a kijelentés tartalma, ha csak nagyon szűk körben hangzott el.

„Az erdélyi magyar közbeszédben példátlanul súlyos kijelentésre ragadtatta magát egy magyarországi politikai párt képviselője. Bartha Barna, a Mi Hazánk párt nemzetpolitikai kabinetjének vezetője antiszemita, rasszista kijelentései mellett egy ismert erdélyi magyar újságíró felakasztásának a lehetőségéről beszélt egy nyilvános rendezvényen, méghozzá a bérbeadó jóhiszeműségével visszaélve egyik történelmi egyházunk sepsiszentgyörgyi ingatlanában” – kezdődik a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének pénteken közzétett állásfoglalása, amelyben megemlítik, hogy az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) éppen ezekben a napokban szólította fel világszerte a hatóságokat az újságírók elleni bűncselekmények megfelelő kivizsgálására és elítélésére. „Erőszakmentes közbeszédet Erdélyben, a politikában és a médiában egyaránt!” – zárul a magyar újságírószervezet rövid állásfoglalása.

Szolidaritását fejezte ki az ActiveWatch bukaresti jogvédő szervezet is, amely szeirint Bartha kijelentései büntetőjogi kategóriába tartoznak, ezért a szervezet kéri a legfőbb ügyészséget, hogy hivatalból indítson eljárást uszítás és gyűlöletkeltés vádjával. Ezt kéri a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Sans Frontières – RSF) nemzetközi újságírószervezet is, amely Twitter-oldalán posztolt arról, hogy elítéli az erdélyi újságíró megfenyegetését.