Lehavazik, de nem marad meg

A következő napokban lehűlés várható az egész országban, a hét végétől azonban felmelegszik az idő, egyes térségekben a hőmérséklet a 14 Celsius-fokot is elérheti – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat december 6. és 19. közötti előrejelzésére hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

A kéthetes prognózis szerint Erdélyben is előbb lehűlésre lehet számítani, a maximális hőmérséklet átlaga a hétfői 6 Celcius-fokról szerdára fagypontra csökken, míg a minimális hőmérséklet átlaga –5 fok körüli lesz. Ezután felmelegedés következik, december 10-én és 11-én 6-7 fokra nő a maximális hőmérséklet átlaga, a minimumoké pedig –1 és 0 fok körül alakul. A második héten legtöbb 2-4 fokra lehet számítani, és a minimumok átlaga –4 és –2 fok között váltakozik majd.

Esőre december 7-én, kedden lehet számítani a térségben, de előfordulhat csapadék december 10-13 között is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanakkor arról is jelent, hogy az ország 24 megyéjében, köztük Hargita megyében is felerősödik a szél, és havazás várható szerda estig. Az elsőfokú, sárgajelzésű figyelmeztetés Hargita megye mellett Kovászna, Brassó, Szeben, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bákó, Vaslui megyében, valamint Fehér, Kolozs, Maros, Hunyad, Beszterce-Naszód, Argeş, Buzău, Krassó-Szörény, Dâmboviţa, Gorj, Mehedinţi, Prahova, Vâlcea és Vrancea megyékre érvényes, főleg a hegy- és dombvidékre. A hegyekben és Moldva egyes régióiban felerősödik a szél, a széllökések elérik a 45-55 kilométeres óránkénti sebességet, hófúvást idézve elő – írják még.

Az Accuweather meteorológiai szakportál szerint Udvarhelyen kedden még 4-5 fok körüli hőmérséklet várható napközben, szerdán, december 8-án 1-2 fok, és csütörtökön délután akár 8 fokot is mutathat a hőmérő. A szakportál szerint havazás szerdán, a hajnali órákban várható a városban és környékén.