Legyen tánc és Móka!

Itt az ideje félretenni a búslakodást. Tamási Énekes madarát dolgozta fel az Udvarhely Néptáncműhely.
A fotók a szerző felvételei

„Nem értették az észjárását, a székely humor más, mint a pesti, ott nem nagyon fogták fel, hogy két székely, akik barátok, komák, folyamatosan ugratják egymást” – magyarázta Könczei Árpád, az Udvarhely Néptáncműhely új, Móka című darabjának rendezője, hogy szerinte miért nem volt nagy sikere kezdetben Tamási Áron Énekes madarának. A darabot 1932-ben írta meg Tamási, de évek kellettek, amíg kiadták és valaki vállalkozott arra, hogy színre vigye, ami után megjött az áttörés. A színművet most a Néptáncműhely dolgozza fel. 

Könczei a farkaslaki író legjobb darabjának tartja az említett művet, talán emiatt dolgozta fel már kétszer is korábban: Sepsiszentgyörgyön és Debrecenben. Nemcsak a darab, hanem Tamási nagy rajongója is, már 13 darabját dolgozta fel, ebből hármat önállóan, tízet társalkotóként hozott létre. A rendező a székelyudvarhelyi nézőknek az Udvarhely Néptáncműhely által játszott 2017-es Apám tánca és a 2018-as Kiáltó szó című előadásokról lehet ismerős. 

„Valamikor a tavalyi év folyamán felmerült bennünk, hogy általában kicsit emlékezünk erre meg arra, búsulunk egymás vállán, de itt az ideje ezt félretenni, és valami vidámabbat csinálni” – így esett a választásuk Tamási Énekes madarára, meséli Orendi István, a Néptáncműhely vezetője. Már tavaly elkezdődtek az előkészületek, közel egy éve tették meg az első lépéseket, a közös munka a csapattal decemberben indult el. 

Énekes madárból Móka

Azért is jó a cím új verziója Könczei szerint, mert a mókára, jó kedvre emlékezteti őket, azonban ez nem jellemző a teljes darabra. A végén a vígjáték tragédiába torkollik, árulta el az előadásról,  mert “úgy kell kinézzen, hogy a többiek meg akarják ölni a fiatalokat, mivel irigyek a fiatalságukra”.

A dráma sok átalakítást igényelt, nagyon kevés szöveget tartottak meg, a maradékot mozgással, tánccal és a Kedves zenekarral pótolták, és így született meg az előadás. 

Hol és mikor? 

Az előadás bemutatója február 20-án 19 órától lesz a művelődési ház nagyszínpadán, aki erről lemarad, annak a következő nap, pénteken lesz lehetősége pótolni. De ezzel még nem ér véget a hónap, február utolsó hetében három fellépésre készülnek még Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen és Baróton.