Légy útitársa egy királyfinak!

A képek a szerző felvételei

Nem tartogat akrobatisztikus vagy poénos jeleneteket, hanem ahogy az előadás plakátja is mutatja, egy nagy utazás a fejünkbe. A királyfi útnak indul egy gyönyörű királykisasszony után, mi pedig az útitársai leszünk, együtt látogatjuk meg sorra az állomásokat: megfordulunk a hajnal udvarában, megjárjuk a napot, és a pokolba is leugrunk – ígérik az új előadásról az alkotók az Udvarhely Néptáncműhely hétfői tájékoztatóján. 

A tavaly tavaszra tervezett bemutató elmaradt, de nem mondtak le róla, hogy színpadra vigyék a Világszép Nádszál kisasszonyt Benedek Elek gyűjtéséből. Két-két és fél éve tervezték már ezt az előadást, mondta el a Néptáncműhely vezetője, Orendi István. A rendező, Ivácson László választotta, tavaly ősszel, a lazítások után kezdtek el újra beszélni róla, a próbákat az év elején kezdték el.

„Úgy gondoljuk, hogy 

a mese az mindig mindannyiunkkal megtörténik, 

a mesének különböző alkotóelemei vagyunk, olyan, mintha minket is fel lehetne szeletelni a mese különböző részeire”, nyilatkozta Prezsmer Boglárka, az előadás dramaturgja, ezért látták fontosnak, hogy az egész társulat benne legyen a történetben. A mese szerkezete érintetlen maradt, a dramaturg szerint hiba lenne változtatni, mert már egy kerek egység, és ha ezt tiszteletben tartjuk, akkor közelebb kerülhetünk ahhoz, amit a mese valójában mondani akar. 

A próbafolyamatokat meseelemzések előzték meg, amikből rájöttek az alkotók, hogy felnőttként is hasznos lehet egy ilyen utazás, és a szimbólumok, mint a nádszál és a forrás, mennyi jelentést hordoznak. 

A néptáncokat népi mondókákkal és népdalokkal egészítették ki. 

A rendező hozzáteszi, ő minden mesejáték esetében azon szokott gondolkodni, hogy olyan elemeket lopjon be, ami kapocs lehet a közönség és a néptánc között, mert lehet, hogy a gyerek épp ott és akkor találkozik a néptánc világával először, így arra törekszik, hogy egy kicsit erről a világról is szóljon, megmutassa, hogy szép és jó oda tartozni. 

A látvány egyszerű lesz, ígéri Kis Kriszta jelmeztervező, arra törekedett, hogy a régen használt anyagokkal – mint például a vászon – dolgozzon, ezekből is a tiszta, világos színeket választotta. Népviseletet csak a végén, a rendbe, a valóságba való visszatérésnél láthatunk, a többi, meséhez illően „varázslatos” lesz. 

A bemutató április 14-én, szerdán lesz 7 órától, de a következő hét elején még kétszer játsszák a produkciót, amennyiben a járványhelyzet megengedi. A tervek szerint ősszel felújítják az előadást, és akkor többször is színpadra viszik majd.