Légy olyan, mint Kukacs bácsi!

Fotó: The House Facebook-oldala

Egy medvével a sarkadban is arra törekedj, hogy az üres pálinkásüveget a megfelelő helyre dobd.

Kukacs bácsit egy ötfős, főleg csíkszeredaiakból álló csapat találta ki, a The House által szervezett Hackathon versenyen, amelyet a székelyudvarhelyi Digitális Kalákához lehetne hasonlítani. Egy negyvennyolc órás versenyről van szó, amelyben olyan projektet kellett tervezniük a csapatoknak, ami a város egy problémájára nyújthat digitális megoldást.

A Kállai Emánuel, Kurkó Alajos Alfonz, Székely Zolta, Zsidó Enikő és Csont Zsombor összeállítású csapat a környezetvédelmet választotta, mint problémát, tíz órát töltöttek az ötleteléssel és a maradék harmincnyolcat a prototípus kivitelezésével.

De milyen prototípus?

A csapat egy játékot tervezett, és ennek egy pályáját készítették el. A játék főszereplője Kukacs bácsi, aki szelektíven szeretné eldobni a pálinkásüveget, de odáig sok kalandon vezet keresztül útja. Ami biztos, hogy a medve a nyomában van, de a csapatnak sok ötlete van a játék újabb részleteire.

„Különböző tematikájú pályákat akarunk, amelyek a környezetvédelemmel kapcsolatosak. Ilyen témákat szeretnénk feldolgozni, mint szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás, hulladék-minimalizálás, hulladéktisztítás. Volt ötlet, hogy menjünk jobban rá a környezetvédelemre, legyen szó tájvédelemről, de ez még nem százszázalék, meg kell nézzük, mi fér bele. Kvízkérdéseket kell írniuk, különböző akadályokkal tarkított pályákat, szeretnének még extrákat belevinni, például egy megnyerhető Bodri kutyát, ami elűzi egy alkalommal a medvét, és azt is, hogyha szünetelteted a játékot, Kukacs-bácsi legényest járjon” – mondta el megkeresésünkre Kállai Emánuel, a nyertes ötös csapatkapitánya.

Mi kell még?

Projektjükkel sikerült megnyerniük a versenyt, és nem ez az első, hogy ilyen jellegű versenyen díjazzák őket, a Digitális Kalákán második helyükkel egy GoPro akciókamerát, a Hackathonon egy PlayStation játékkonzolt nyertek, de egyik versenyen sem finanszírozták a projekt kivitelezésének költségeit. Mivel úgy gondolják, hogy ez több egy kizárólag Csíkszeredának szóló megoldásnál, nem is szeretnék, ha a projekt az íróasztalon maradna. Ehhez viszont szükség lenne egy bizonyos tőkére, amiből finanszíroznák a játékon dolgozók munkadíját, a dizájnereket, és egy szervert, amin futna a játék. Befektetőket szeretnének találni ahhoz, hogy egy teljeskörű játékot hozzanak létre, és ha ez sikerülne, ingyenesen elérhetővé tennék az App Store-on és Google Playen.

„Két dolgot kombinálunk: a székelységet és a környezetvédelmet, így játékosítjuk ezt a magában száraz témát. A tudatosítás mellett információkkal is szolgálna a játék, ad egy megoldást arra, hogy mit kell ahhoz csinálni, hogy élhető legyen a környezetünk, mindezt úgy, hogy közben játszol, szórakozol” – vallja Emánuel.