Légy olyan, mint Katona Laci

A szerző felvételei

Légy Székelyudvarhely nagykövete! címmel indított népszerűsítő kampányt a város turisztikai információs irodája, a Szinfotour, talán ismertebb nevén a Tourinfo. Az alpolgármester és az iroda vezetője beszéltek a miértjéről, a hogyanjáról és bemutatták az első nagykövetet is, aki megosztotta velünk saját vendégcsalogató trükkjeit a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Mire jó ez az egész?

„Turistákat szeretnénk hozni, embereket hazahozni, akár látogatóként, átutazóként vagy letelepedőként”, hogy a vendéglátósok is egy kicsit jobban éljenek, miután megsínylették az elmúlt évet, s látják azt is, hogy – a különben is megcsappant – magyarországi forgalom sem elég már a városi turizmusnak. Elindult egy romániai influenszervonal a Visit Harghita jóvoltából, ami látszik is a román vendégek számán, ebben a régióban is, mondta el Pálfi Kinga alpolgármester indításként.

– Láttuk azt is, hogy minden igyekezetünk ellenére sem jutott el istenigazából a turistákhoz, a vendégekhez a népszerűsítés, mert nem volt eléggé személyes. A szájról szájra a leghatásosabb. Mindannyiunknak vannak elszármazott ismerősei, rokonai, rájuk is számítunk ebben a programban. Ha mindenki küld vagy hoz magával egy vendéget a városba, akkor együtt tudjuk támogatni a turizmust – fűzte hozzá Orbán Melinda irodavezető a program szükségességéről.

A nagykövet program elsősorban arról szól, hogy akikre büszkék vagyunk, de nem itthon élnek, azok visszakapcsolódjanak, egy olyan szemléletet is közvetítve, amivel ide csalogathatnak másokat, hogy fedezzék fel a kis csodákat, amiket szerencsénk van magunkénak tudni – vallja az alpolgármester, aki szerint a városnak van értéke, van mit mutatni.

De bárki lehet nagykövet,

meghívásra vagy saját felajánlásra, s a szervezők ellátják majd őket a szükséges információkkal, hogy el tudják látni feladatukat, tudják szórni azokat a nagyvilágban. Bárki, akinek fontos a város, és érdemesnek tartja az idelátogatást, azt szívesen látják a programban. 

Kampányindítónak egy kisfilmet készítettek, udvarhelyiek bevonásával, hogy megszólítsák a potenciális nagyköveteket.

Orbán Melinda szerint nincsenek határok”, jelentkeztek már az Egyesült Államokból is, akik hallottak a programról, beszéltek már Botházi Mari íróval és vannak még nagyobb nevek a tarsolyukban. De nem kell ahhoz feltétlenül piros szőnyegen járni Cannes-ban, bárki lehet nagykövet, nem csak az elszármazottak, hanem a helyiek is. Például a már meglévő sportköveteket (pl. Ilyés Ferenc kézilabdázó) is meg akarják szólítani, mondták el újságírói kérdésre, de azt remélik, hogy maguktól is fognak jelentkezni, ha eljut hozzájuk a hír rajtunk, a sajtón keresztül.

A lényeg az, hogy „adják az arcukat, nevüket ahhoz, amit nem tudunk másnak nevezni, mint hazaszeretet”, egészítette ki őt Pálfi Kinga.

Katona László, az első

– Én azt gondolom, hogy negyven fölött az ember ahhoz adja az arcát, amit komolyan vesz és érdekli. Nagyon örültem, mikor Melinda felhívott, én húsz éve élek Budapesten, sokat utazom Európában, sokat beszélek Udvarhelyről, a családom itthon él, ezért rálátásom is van – avatott be a felkérésbe a színész sztármeghívott, akire a Cannes-i vörösszőnyegre való utalás szólt.

Szerinte két nagy konkurrenciája van az erdélyi turizmusnak: a horvát tengerpart és az osztrák Alpok. „A legnagyobb probléma, hogy nem jön el az autópálya legalább Vásárhelyig”, ezt meg kellene oldani. Udvarhelynek viszont nagy előnye, hogy mindkét fajta turistát ki tudja szolgálni: azt is, aki a hegyekbe akar menni, túrázni, és azt is, aki öt nap alatt a Székelyföldet meg akarja nézni. „Jó a város arculata, és innen csillagtúrában be lehet járni”, vélekedik a színész, aki abban bízik, hogy ha idéntől nem is, jövő nyártól új lendületet kap a turizmus, ami elég nagy pofot kapott a járványtól.

Három dolog van: a medve, a pálinka és a méz, ami nagyon érdekli őket, mármint a magyarországi turistákat, sorolta nevetve.

Jó, de hogyan fog ez működni?

Az ötletgazdák összeállítottak egy top 14-es listát, a legérdekesebb udvarhelyi programokról, szolgáltatásokról, de nem csak ezekről lehet kampányolni, hanem hagynak egy szabad teret is minden nagykövetnek, hogy fel tudják majd építeni az üzeneteiket „saját struktúrában, egyedi hangon”. Mert minden nagykövet egyfajta influenszerként jelenik meg a maga környezetében, vallja Orbán Melinda. – Van, aki a gasztróban hiteles, más a túrázásban, a Via Transilvanicán vagy a Mária útján gondolkodik inkább – tette hozzá Pálfi Kinga.

Habár központilag koordinált, ez a kampány nem egy-két-öt marketingesen megy át, hanem személyesebben akarják megszólítani az embereket. A kampánynak nem is szabnak határidőt, folyamatosan, időről időre intenzívebben szeretnék működtetni, már készülnek a téli szezonra például, árulták el.

„Volt egy séma, hogy itt hirdetek, ott hirdetek, elsősorban Magyarországra meg bukaresti cégeknek, de legyen ennél több. Ha valaki bébiszitter Londonban, akkor az ottani haverokat hívja el egyet sízni, mert olcsó és jó hely” – vetette fel Pálfi Kinga, aki saját példájával is szemléltette az önkéntes nagykövetséget. „Sok román barátnőm van, aki nem tudja, hogy alpolgármester vagyok, de ugyanúgy nagykövet tudok lenni, ha beszélek nekik a városról, elhozom őket egy hosszú hétvégére. Célunk, hogy azokkal ismertessük meg, akik nem ismerik, még nem gondolkodtak Udvarhelyben”.

Az elsőnek felkért Katona Lacinak is vannak praktikái, amiket el szokott sütni, például Debrecenben sokat szoktak játszani, mondja, a közönséggel utána beszélgetnek, s ha szóba kerül, hogy Székelyudvarhelyen született, akkor nyomban kihasználja a lehetőséget: igen, az egyik legjobb város, és akkor már megy tovább a beszélgetés, hogy hová érdemes menni, megszállni, étkezni. Vagy például az egyik tévés karakterének szövegébe beszúrta, hogy Erdély legszebb városa, igaz, hogy a szerkesztő kivágta, de próbálkozni csak lehet.

S néha meg kell győzni az embereket, hogy egyáltalán eljussanak idáig, ne álljanak meg a határmenti településeknél, ne az alapján ítéljék meg a székelyföldi városokat. Ehhez is sokszor csak egy pár jó szó szükséges.