Légy megosztó személyiség!

Fotó: SZÁSZ ZSUZSI

Így szerezz ismertséget az Instagrammal – ígérte a januári bizniszvitamin címe, de sajnos az esemény után sem tudjuk, hogyan, csak azt, hogy Kovács László, a Follow Marketing 23 éves alapítója szerint fontos.

A jelenlévők körülbelül 80 százaléka használ Instagramot, és körülbelül 15 százalék a vállalkozását is hirdeti itt, mérte fel gyorsan kézfelemelésekből az előadó.

A Boros Viktória által alapított SweetLand by Viktória finomságait kóstolhatták meg 2020 első Bizniszvitaminjának résztvevői. Egy házi vajas tésztába töltött rikottás-rukkolás krémet, egy tönkölybúzából készült müzli, és natúr görögjoghurt rétegekkel töltött pohárdesszertet, amelynek a tetején barnavajon pirított fahéjjal ízesített alma van, illetve egy pisztáciás petit choux-t. Utóbbi sem véletlen, Viktóriához a francia gasztronómia, és főképpen a desszertek állnak közel, ezeket szeretné itthon is megszerettetni az emberekkel.

A kávét ezúttal a vásárhelyi 112 Coffee & Co. társalapítója és a Transylvanian Barista Academy alapítója, Zsigmond István hozta.

Egy teljesen más platformról van szó, mint a Facebook. Az Instagram, bár számítógépről is elérhető, telefonról működik optimálisan, és nem lehet sima szöveges bejegyzéseket közzétenni – mondta el a szakértő, hogy mindenki legyen tisztában azzal, hogy ez „egy ilyen barátzóna-szerű platform”. 

Közben azt is elmondja magáról, hogy két éve foglalkozik Instagram-marketinggel, nagyon rossz volt benne az elején, ahogy ezt megelőzően Facebook-on és blogbejegyzések írásában is. De kilábalt ebből a nehéz időszakból, már Instagram konferenciát és fesztivált is rendezett rekordszámú, 500 fős résztvevővel. Hogy ez milyen kritériumok alapján számít rekordnak, azt nem ismertette. Ehelyett további számokat mondott.

“Éves szinten most azért ilyen negyvenmilliót elköltünk social-médián, szóval van tapasztalatunk, ezért lehet, hogy tudok olyan dolgokat mondani, ami el tud téged indítani egy úton, és motivált leszel arra, hogy te is elkezdj instagramozni, és ne csak azt lásd, hogy ez a tiniknek a játékszere, hanem lehet bizniszt építeni köré – vágott bele, és megtoldotta egy történettel.

Egy biztosító ismerőse kereste meg, hogy szeretne az Instagramon hirdetni, ekkor Kovács László elképzelni sem tudta, hogyan lehet ezt kivitelezni, de az ismerőse nagyon akarta, ő meg nagyon szereti, ha valaki nagyon akarja, úgyhogy leültek, hogy beszéljenek erről, és felépítettek egy személyes brandet neki. „Csináld kőkeményen, haver” – mondta neki Kovács László, amikor az felhívta, hogy a padlón van, aztán egy hónap múlva elérzékenyülve hívta újra, hogy a legjobb hónapját zárta az Instagram miatt. Megpróbálták érdekessé tenni, például közzétett egy bejegyzést, amelyen hatalmas piros betűkkel írta, hogy: SZEX. Az előadó szerint Magyarországon nem érdekesek az emberek, ezért fontos, hogy instán annak tűnjenek.

Ő például, ha Berki Krisztián oldalára téved (nem az olimpiai bajnok tornász, hanem a celeb – szerk. megj.), biztosan megnéz néhány posztot, mert megosztó és vicces tartalmai vannak. Nem árt, ha ellenségei is vannak az embernek, megosztónak kell lenni. Mivel az emberek figyelmetlenül olvasnak, és úgy görgetnek rajta, hogy az ujjuk szakad le, fontos, hogy figyelemfelkeltő tartalmat gyártsunk.

Nem való mindenkinek az Instagram

– vallja, viszont úgy gondolja, mindenkinek meg kell próbálkoznia az Instán való hirdetéssel.

Egy szórólap elkészítése körülbelül 40 forint, és ha ő social-marketinges vállalkozása népszerűsítésére szétszór 10.000 szórólapot, nagy eséllyel abból a 10.000 emberből, aki kap belőlük, száz ember lesz a célközönség, a másik 9.900 szórólap megy a kukába. Ehhez képest az Instát és a Facebookot használva 1-2-3 forintokért érsz el egy embert. Ha ezt nem teszed, olyan lehetőséget vágsz el magadtól, amit 2-3 év múlva meg fogsz bánni – vélekedik. Neki sem térült meg sokáig a hirdetésekre befektetett pénze, de idővel elkezdtek jönni az ügyfelek, akik arra hivatkozva keresték meg, hogy látták a hirdetését a közösségi portálon.

 „Költsetek a Facebookon és az Instagramon, még nagyon olcsó, és még nem jött el a multik ideje, akik még mindig nem vették észre, hogy itt egy forintokért lehet embereket elérni. Majd 1-3-5 év múlva bejön egy multi és azt mondja, hogy rádobok erre a hirdetésre 3 millió forintot, mert nem érdekel, akkor egyetlen dologra számíthatunk: az eddig felépített közönségünkre, és azt most csináljuk” – magyarázta, hogy előbb-utóbb a nagy cégek is felismerik a közösségi oldalak jelentőségét, és minden kis céget lenyomnak, aki nincs erre felkészülve.

Követsz már instán?

ha tudni szeretnéd, éppen merre járunk, mit dolgozunk, vagy offtopikolunk, itt KÖVESS.

Pozitív példaként, felhozta, hogy Naszák Andrea táplálkozási tanácsadót is ismeri, akinek 3-4 hónapos várólistái vannak, de már 3-4 éve kezdte el építeni az Instagramját. Ezzel arra akart utalni, hogy ne egyik napról a másikra várjuk a sikert. Ehhez képest Wolf Gábor, akinek Marketing Commando nevű Facebook oldala 100.000 követővel rendelkezik a Facebookon, másfél év alatt szerzett 10.000 követőt az Instagramon többszázezer forint elköltése, és több mint száz poszt legyártása után.

Úgy érezte az előadó, hogy ez elég is volt motivációnak, úgyhogy ezután inkább azokhoz szólt, akik már használják bizniszük hirdetésére az Instagramot, vagy akik szeretnék. Ez egy vizuális platform, ezért jó kell, hogy legyen a posztolt kép: ne legyen pixeles, és zajos (ezen azt érti, hogy túl sok minden van rajta), mert akkor nem érsz el eredményt – tudtuk meg ezt is.

Van egy „megnemértés”

szerinte az Instagrammal kapcsolatban. „Ezt miért így kell kirakni? Miért ez az üzenet? És akkor ez miért működik? Láttam a Facebookon, hogy az működik, hogy kiírtam, hogy nyereményjáték, de ugyanezt kirakom mondjuk Instára, ott miért nem működik? Vagy működik? Jobban működik? Ezt a megnemértést úgy tudod beváltani profitábilisra, hogy elkezded használni és sokat használod, és nyomkodod, és hibázol, és rossz lesz, és földhöz szeretnéd vágni a telefonod, és egyszer csak átfordul abba, hogy egyszer csak jó lesz” – elmélkedett. Amit még fontosnak tart, hogy találd meg a célközönséged, ne mindenkihez beszélj egyszerre, a McDonald’s sem ahhoz szól, aki otthon megfőzi a pörköltet.

„Hirdessetek, mindenki organikusan akarja leszakítani a fél világot és felhők között járni, csak kár, hogy közel sem annyi energiával lehet nagy eredményt elérni, mint organikus eléréssel” – mondta, hogy miért osztja Grant Cardone – egy amerikai vállalkozó, akinek majd 3 millió követője van – véleményét, miszerint hirdetéssel két-három nap alatt érhetsz el akkora követőbázist, mint hónapok alatt organikusan.

Egy hozzászóló később szembesítette azzal, hogy bár sokkal több időbe telik organikus követőket szerezni, többen is maradnak hűségesek a vállalkozáshoz, míg a hirdetéssel szerzett követők nagy része lemorzsolódik idővel. 

Előadása végén még egyszer hangsúlyozta, hogy ugyan az offline marketinget sem ítéli el, az online marketinget “nagyon nagyerejűnek” tartja, aztán a kérdések során adott még néhány jó tanácsot: posztolj, fizess, hirdess, légy türelmes magadhoz, és ha padlóra kerülsz, állj fel.

Kovács László a Bizniszvitamin után Instagram-workshopot is tartott az Inkubátorházban.