Legtöbb napi 300 lej lesz júliustól a nagyobb kórházi kényelem

Július elsejétől azok a betegek, akik a kórházi tartózkodásuk alatt nagyobb komfortot szeretnének, minden napra legtöbb 300 lejes díjat kell fizessenek – derül ki az egészségügyi minisztérium és az Országos Egészségbiztosító (CNAS) közös tervezetéből.

A standard komfort a szállás tekintetében legalább 3 ágyas szobát jelent, saját fürdőszobával, a higiéniai és egészségügyi előírások betartásával és kiegészítő berendezések – televízió, rádió, telefon, hűtőszekrény – nélkül, az étkezés tekintetében pedig a törvényben meghatározott étkezési térítés szerint működik.

Az Economica.net gazdasági portál megkeresésére válaszoló közkórházak egyike sem számol fel jelenleg 300 lejnél több vagy azzal megegyező összeget naponta az átlagosnál jobb körülmények között történő elhelyezésért. Például a bukaresti katonai kórházban a magas komfortfokozatú kórteremben való elhelyezés díja 280 lej naponta, míg a temesvári Pius Brînzeu Sürgősségi Klinikai Megyei Kórházban a magas komfortfokozatú, egyágyas kórteremben való elhelyezés díja 70 lej.

Székelyudvarhelyen jelenleg nincs magas komfortfokozatú kórterem, válaszolta kérdésünkre Zörgő Noémi, a városi kórház sajtószóvivője.

Maszol.ro