Legalizálnák a marihuánát

Az Európai Parlament szerdai tájékoztatása szerint az Európai Uniónak ösztönöznie kellene az orvosi kannabisz használatát – írja az MTI.

Az EP-képviselők arra kérik a tagállamokat, tegyék lehetővé, hogy az orvosok szakmai belátásuk szerint kannabisz alapú gyógyszereket írhassanak fel. Amennyiben ezek a gyógyszerek hatékonynak bizonyulnak, az egészségbiztosítási rendszereknek ugyanolyan módon kell támogatniuk azokat, ahogyan azt teszik más típusú gyógyszerek esetében – szögezték le.

Az indoklásban többek között az áll, hogy az orvosi kannabisz hatékonyan csökkentheti az AIDS-hez köthető nagymértékű fogyást, segíthet a mentális zavarok, például a pszichózis, valamint az epilepszia tüneteinek enyhítésében. Ezen kívül hasznosítható az Alzheimer-kór, az asztma, a rák, és több más betegség kezelésében, segít az elhízás és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében, a menstruációs fájdalom enyhítésében.

Gazdasági szempontból nézve a kannabisz alapú gyógyszerek engedélyezése további bevételt jelentene az államnak, felszámolná a feketepiacon való terjesztésüket, biztosítaná a kívánt minőséget, az unióban megkövetelt pontos címkézést.