Legalább 14 ezer levélszavazat nem érkezett be

Florin Mitulețu, a választási hatóság (AEP) elnöke szombaton hívta fel a figyelmet egy esetleges választási csalásra, ugyanis legalább 14 ezer levélszavazatról tudnak, ami nem érkezett be az országba, így azokat nem lehet regisztrálni.

Az USR-Plus Szövetség arra kérte a külügyminisztériumot és a a Központi Választási Iroda (BEC) munkatársait, haladéktalanul intézkedjenek annak érdekében, hogy azok a diaszpórában élő román állampolgárok, akiknek a levélszavazata nem érkezett meg a választási hatósághoz, értesüljenek erről, és találjanak megoldásokat a külföldi szavazókörzeteknél való voksolásra.

Kelet-európai idő szerint vasárnap 7 óráig több mint 87.500 külföldön élő román állampolgár szavazott a parlamenti választáson.

Külföldön összesen 748 szavazóhelyiséget rendeztek be a parlamenti választásokra. A legtöbb szavazóhelyiséget Spanyolországban (140), Olaszországban (137), Németországban (61), Nagy-Britanniában (50), Franciaországban (47, plusz egy Monacóban), az Amerikai Egyesült Államokban (36), a Moldovai Köztársaságban (30), Belgiumban (19), Ausztriában (17) és Írországban (16) alakítottak ki.

A diaszpórában élő állampolgárok 4 képviselőt és 2 szenátort küldhetnek a bukaresti törvényhozásba.

Digi24, Agerpres