Leégett egy ház Nagygalambfalván

fotó: Szali Mózes

Leégett ház miatt riasztották péntek este a székelykeresztúri önkéntes tűzoltóalakulatot.

Mint Szali Mózes tűzoltóparancsnok elmondta, november 25-én este 9 óra 20 perc körül hívta őket segítségül a nagygalambfalvi polgármester. A helyi ifjúsági lakásokkal szembeni zsákutcába érkeztek hatan az alakulat képviseletében, „fényiránt mentünk”. A faszerkezetes, tapaszos ház kiérkezésükkor már menthetetlenül égett, ezért a még menthető környező melléképületet megvédését célozták elsősorban, valamint a szomszédságban található értékeket. A mentés körülbelül éjfélig tartott, – „fél egyre érkeztünk haza”–, és sokat segített benne a helyi lakosság, akik tömlővel, vödörrel locsolták a tüzet. Az önkénteseken és a lakókon kívül jelen volt még az udvarhelyi hivatásos tűzoltócsapat, valamint a székelykeresztúri önkormányzati tűzoltók.

A mintegy 40 négyzetméter lakófelületű ház tetőszerkezetén már ők sem tudtak segíteni, teljesen leégett, és az oldalfalak vakolatát is több helyen meg kellett bontani, hogy a kigyúlt gerendákat el lehessen oltani. Személyi sérülés szerencsére nem történt – monta el kérdésünkre Szali. 

A kár értéke mintegy 60.000 lej – nyilatkozta a megyei katasztrófavédelem képviselője megkeresésünkre. Elmondta, a helyszínen készült jegyzőkönyv szerint a nem megfelelően tisztított kémény és a környezetében elhelyezett üzemanyag okozta a tüzet.