Lecsúszott a BBTE a világ legjobb egyetemeinek listájáról

Nem szerepel romániai egyetem a kedden közzétett 2023-as Shanghai Ranking nemzetközi általános rangsorban, írják a Transtelexen. 2022-ben arról számolt be a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE), hogy a legjobb 800-900 egyetem közé sorolták be, viszont ez volt az egyetlen romániai egyetem, ami az elmúlt három évben felkerült a rangsorra.

A BBTE által idén kiadott közlemény szerint ez annak az eredménye, hogy már nem tudja egyedül ellensúlyozni az itthoni akadémiai politika súlyos hibáit és határozatlanságát.

„Megőriztük az országban az 1948-as kommunista reform által létrehozott akadémiai struktúrát. Ha például az orvostudományt nem választották volna el a hagyományos egyetemektől, vagy ha ezt a torzulást időben korrigáltuk volna az 1989-es forradalom után, akkor ma Romániának legalább három egyeteme lenne ebben a rangsorban (a bukaresti/ kolozsvári/ iași-i történelmi egyetemektől kezdve, de más, hagyományos egyetemi központok is). Ennek oka, hogy az orvosbiológia az a terület, ahol a legtöbbet publikálnak és idéznek” – nyilatkozta az esettel kapcsolatban Daniel Dávid az egyetem rektora.

A kínai Jiao Tong Egyetem 2003 óta állítja össze a világ legjobb 1000 egyetemének ranglistáját. Ehhez 2500 intézményt elemeznek, a következő kritériumok szerint: (1) az oktatás minősége (10%); (2) a tudományos személyzet minősége (40%); (3) kutatási tevékenység (40%); (4) az intézmény méretével súlyozott teljesítmény (10%). A mutatók közül a Nobel- és Field-díjakat, a kiemelten idézett kutatókat (Highly Cited Researchers), a Nature és Science folyóiratokban megjelent publikációkat, valamint a Science és Social Science Citation indexben szereplő tudományos publikációkat veszik figyelembe.

A ranglista élén tavalyhoz képest nem történt nagy változás, most is három amerikai egyetem bizonyult a legjobbnak: a Harvard, a Stanford és a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT). Negyedik helyen a nagy-britanniai Cambridge szerepel. Az első 14 helyet mind amerikai és nagy-britanniai intézmények foglalják el.

2023 legjobb ezer egyeteme között négy magyarországi egyetem szerepel: az Eötvös Loránd Tudományegyetem (501-600-as tartomány), a Semmelweis Egyetem (601-700), a Szegedi Tudományegyetem (701-800) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (901-1000).

Az uh.ro a te véleményedre kíváncsi!

Segíts nekünk megtervezni a jövőt! Csak pár kérdésre kell válaszolnod, mindössze 5 percbe telik, de nekünk sokat segítesz vele!

Segítek, kitöltöm a kérdőívet! »