Lecserélik az összes utcanévtáblát Csíkban

Lecserélik Csíkszeredában az utcanévtáblákat, miután a volt városvezetés jogerősen elveszítette a pert a Dan Tanasă által létrehozott Méltóságért Európában Polgári Egyesülettel (ADEC) szemben.

A magyar szimbólum- és nyelvhasználat ellen küzdő egyesület 2018-ban perelte be Csíkszereda polgármesterét, mert a 81,5 százalékban magyarok által lakott város utcanévtábláin egy sorban előbb magyarul, majd románul tüntették fel az utcaneveket.

A bukaresti táblabíróság már 2020-ban, jogerős ítéletben kötelezte a polgármestert, hogy cserélje ki az utcanévtáblákat olyanokra, amelyeken felül szerepel az utca neve az állam hivatalos nyelvén, és ez alatt a magyar utcanév.

fotó: maszol.ro

Az akkori városvezetés úgy hajtotta végre a jogerős ítéletet, hogy a magyarul, majd románul egy sorba írt utcanevet tartalmazó táblákat középen elvágta és a román nevet tartalmazó fél táblát a magyar fölé rögzítette. Egyes utcákban pedig egyszerűen csak eltávolították a táblákat.

A mostani városvezetés úgy döntött,

eleget tesz a felsőfokú ítéletnek, és az összes táblát lecserélik szabályosra – mondta el az Agerpres hírügynökségnek Bors Béla alpolgármester. 2020-ban Korodi Attila polgármester a választási kampány idején azt nyilatkozta, hogy megválasztása esetén a táblákat mindenképpen lecserélik, hiszen a jogerős ítélet erre kötelez.

Az új minta. Forrás: Csíkszereda Városháza

Az elképzelések szerint az új táblákon jelzik majd a házszámokat is a könnyebb tájékozódás érdekében. Ugyanakkor fényvisszaverő felületük lesz, hogy éjszaka is könnyen leolvashatók legyenek. Még idén szeretnék kihelyezni azokat, de ez természetesen attól is függ, hogy a közbeszerzési eljárást milyen hatékonyan tudják lebonyolítani. 98 ezer lejt hagytak jóvá erre a projektre, körülbelül 686 darab utcanévtáblára lesz szükség, részletezte az alpolgármester.

Agerpres, maszol