Le kell törölni a biciklisáv egy részét

A Bethlen Gábor utca egyirányú szakaszán teljes mértékben, máshol csak részben kifogásolja az állami rendőrség a sárga csíkozást.
A felhasznált fotók archív felvételek.

Az újonnan felfestett biciklisávról ismertette álláspontját az állami rendőrség parancsnoka a Hargita Megyei Közrendi Hatóság (ATOP) legutóbbi ülésén, amelyet hétfőn, október 28-án Székelyudvarhelyen, a Bocskai-házban tartottak. Az ülés következtetéseit Incze Csongor megyei tanácsos, az ATOP elnöke saját Facebook-oldalán közölte. Megkeresésünkre a városháza sajtószóvivője is reagált a bejegyzés tartalmára.

Incze Csongor tájékoztatása szerint lakossági felkérésnek tettek eleget, amelyet Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke jelzett a testületnek. Mivel rendszerint október végén tartják rendes havi ülésüket, ezért nem volt szükséges rendkívüli találkozót összehívni. 2017 óta lehetőség van kihelyezett üléseket is tartani, így Csíkszereda helyett a probléma helyszínére, Székelyudvarhelyre hívták össze azt – magyarázta az ATOP-ot vezető megyei tanácsos.

Az értekezletre igyekeztek minden érintett felet meghívni, így a hatóság tagjai mellett meghívást kaptak az udvarhelyi taxisok, sofőriskolások, a Bethlen utcai boltosok és a helyi tanács frakcióvezetői is. A taxisok, (hatból) három megyei tanácsos, az alprefektus és a rendőrök szakszervezeti képviselője kivételével mindenki meg is jelent a hétfői ülésen, amelynek fő témája a szeptember végén felfestett biciklisáv volt.

A Hargita Megyei Közrendi Hatóság (ATOP) egy konzultatív testület, amely a megyei tanács alárendeltségében kontrollszervként és egyeztető fórumként működik a rendfenntartó hatóságok között. A megyei tanács által delegált hat megyei tanácsoson kívül három civil személy tagja a testületnek; a rendőrség, a csendőrség és a sürgősségi esetek felügyelősége (ISU Harghita) a legmagasabb szinten képviselteti magát. Rajtuk kívül a mindenkori alprefektus és a rendőrök szakszervezetének képviselője is tagja a hatóságnak – tudtuk meg Incze Csongor elnöktől.

Három fő problémát

sikerült beazonosítani a kétórásra nyúlt beszélgetésen, amelynek célja az érintettek meghallgatása és a köztük való közvetítés volt. A felmerült problémákkal kapcsolatban – nem kötelező érvényű – ajánlásokat fogalmaztak meg. A rendőrség álláspontja viszont nem opcionális a polgármesteri hivatalra nézve – tudtuk meg utólag Gheorghe Filip rendőrségi szóvivőtől.

Az ATOP-elnök bejegyzése szerint a Kőkereszt tér és a városi kórház közötti szakaszon felfestett biciklisávot rendőrségi felszólítás nyomán a városháza „az elkövetkező napokban el kell távolítsa”, ugyanis az utcaszakasz keskenysége miatt nem bocsájtott ki rá engedélyt a megyei rendőrség közlekedési részlege.

Zörgő Noémi sajtószóvivő elismerte, hogy a tervekben a nyomvonal (biciklis piktogramok) helyett hibásan biciklisáv szerepelt, és a kivitelezés során már nem sikerült korrigálni az útfestő szakcéggel, pedig időben jelezték nekik a problémát. Ezért utólag azzal a kéréssel fordultak a rendőrséghez, hogy vizsgálják felül a döntésüket, és adjanak engedélyt az említett szakaszra, ha már működőképesnek bizonyult. Ezt a megállapítást felvételekkel támasztották alá, és arra kérték a rendőröket, hogy ők maguk is bizonyosodjanak meg róla a helyszínen.

A hivatalnak küldött válasziratában a rendőrség mégis a kettős elválasztó vonal eltávolítására szólította fel a városházát. Ennek azonban nem is akarnak, nem is tudnak eleget tenni, mert nincsenek meg a feltételek, eszközök. Megint szakcéghez kellene fordulni és ez időbe telik, pénzbe kerül. Fenntartják, hogy így is működik a rendszer, elférnek egymástól a forgalmi résztvevők – jegyezte meg a szóvivő.

Egy másik probléma,

ami felmerült, a rendőrség épületétől Fenyéd irányába a Bethlen utcán és a Bethlenfalvi úton az ingatlanok bejáratai előtt húzódó sárga folytonos vonal értelmezése volt. Az említett Facebook-bejegyzés értelmében az udvarhelyi lakosoknak nem világos, hogy járműveikkel azt átléphetik vagy sem, és tartanak az esetleges bírságtól. Incze Csongor ezzel kapcsolatban azt állította, hogy a hivatal városgazdálkodási osztályának vezetője, Ülkei Zoltán „ígéretet tett” arra, hogy megszaggatják a vonalat, hogy ne legyen többé értelmezés kérdése. A városháza szóvivője viszont cáfolta, hogy ígéretről lett volna szó, csupán arról biztosították a jelenlévőket, hogy megteszik, ha ez „bárkit is megnyugtat”.

Azonban ehhez (is) újabb közbeszerzési folyamatot kell elindítani, szakcéget kell felkérni a munkálatra, tehát „máról holnapra biztosan nem” fog megvalósulni – tette hozzá Zörgő Noémi, aki afelől biztosított, hogy a felfestés a „STAS”-nak (törvényes standard) megfelelően, a rendőrség jóváhagyásával történt. Beszámolója szerint az ülésen a közlekedésrendészet vezetője is elmondta: a biciklisávhoz tartozó folytonos vonal nem jelenti azt, hogy nem lehet befordulni. Kérdésünkre a rendőrségi szóvivő ezt nem is cáfolta, azonban a közlekedés biztonsága és egyértelműsítése végett mégis indokoltnak látják a „szaggatást” a kereszteződésekben, autóbejáróknál stb.

A harmadik pontban a Bethlen utcai vállalkozók azon – múlt pénteken is kifejtett – igényére keresték a megoldást, hogy feloldják a biciklisáv felfestése óta érvényes megállási tilalmat az üzleteik előtt, és megállóhelyek létesüljenek az autósok számára. Az ATOP ajánlása értelmében a megoldást a városházával való kompromisszumban kell keresniük. Érdeklődésünkre Zörgő Noémi elmondta, hogy a boltosok mindhárom benyújtott javaslatát megvizsgálták, azonban a szakvéleményezés szerint törvényesen, szakmailag egyik sem megvalósítható. A városvezetésnek az üzletektől 100-500 méteres körzetben kell biztosítania a megállást, ez most is teljesül a Gábor Áron és a Solymossy utcákban – közölte a hivatal gyakorlatilag változatlan álláspontját a szóvivő.